Doorgaan naar artikel

‘Met kou stond gewas minder spontaan’

“Door erg veel noordoostenwind over de nok in de afgelopen weken hebben we moeite gehad om in de belichte teelt van Brioso de groei te behouden.”

Pieter Willem Kaptein, locatiemanager van kwekerij Sublimato in Westdorpe (Zeeland): “Vanaf begin april is de buitentemperatuur gemiddeld 2,5 graad lager dan vorig jaar en 2 weken geleden zelfs 7 graden lager en waren er hagelbuien. Deze buitenomstandigheden zagen we terug in het gewas. Vorig week begon met die zonnige dagen de spontaniteit in de plant weer terug te komen. Het blad boven in de kop van de plant strekt wat meer en de kop is voller. Het blad is weer rond afhangend en de buitenkant van de bladrand wat minder gekarteld.”

Het minder spontaan staan van het gewas ziet Kaptein ook terug in de trossen. “Als het gewas weer vrolijker staat, gaan we dat ook weer terug zien in de trossen.”

Nieuwe vruchten al vrij grof

Het gemiddeld vruchtgewicht van de cocktailtomaat Brioso ligt op 40-41 gram. “Het vruchtgewicht wordt in de ‘buik van de plant’ mooi meegenomen. De vruchten aan de trossen net onder de kop van de plant zijn nu al vrij grof en dat is goed. Wel is het spannend of we de productie van vorig jaar kunnen verbeteren nu we meer op groei hebben gestuurd. Nu lopen we nog een halve kilo voor op vorig jaar.”

Brioso aan de plant. Het gemiddeld vruchtgewicht van Brioso ligt op 40-41 gram bij Pieter Willem Kaptein.- Foto: Gerard Boonekamp

Brioso aan de plant. Het gemiddeld vruchtgewicht van Brioso ligt op 40-41 gram bij Pieter Willem Kaptein.- Foto: Gerard Boonekamp

Op een andere manier water geven

De locatiemanager geeft aan dat het bij de Elite-steenwolmat belangrijk is om de start- en stoptijden in de gaten te houden en op een andere manier water te geven. “Je bent gewend aan een bepaald ritme van water geven. Omdat het water in deze mat anders is verdeeld, aan de onderkant droger en aan de bovenkant natter, is het gevaarlijk om sneller te stoppen met water geven. Bij een zonnige dag moet je niet ‘op de automaat’ water geven maar langer doorgaan en de stoptijd later zetten.”

Nesi bestrijden

Om de schadelijke roofwants Nesidiocorus, kortweg Nesi genoemd, te bestrijden, is 2 keer gespoten met 2 spuitdoppen in de kop van de plant en 1 spuitdop die over de vloer spoot om het oude blad te raken. Nesi, de Spaanse Macrolophus, is veel heftiger en vreet aan de trossen en de plant. Kaptein: “Omdat het er te veel waren, hebben we met spuiten moeten corrigeren. Hierdoor spuit je ook de goede Macrolophus doodt en daardoor de predatoren van de witte vlieg. Gelukkig is door de toepassing van Verimark de wittevliegpopulatie erg laag met gemiddeld 0,5 per vangplaat (21/hectare). Na het doden van de predatoren verwacht je een explosie van witte vlieg. Maar dat is niet gebeurd. Het gewasbeschermingsmiddel werkt wat dat betreft uitstekend.”

Mooie ‘tent’ tomaten

De onbelichte teelt van de grove trostomaat Merlice groeit heel mooi en staat er goed op. De locatiemanager is daar tevreden over. Het vruchtgewicht was met 120 gram te fijn. “De laatste weken is het vruchtgewicht gestegen naar 155 gram. Een mooi vruchtgewicht voor zes tomaten per tros. Ook hier is in de ‘buik van de plant’ het vruchtgewicht mooi meegenomen.”

Er is wel een lagere gemiddelde etmaaltemperatuur van 19 graden Celsius gedraaid. Dat is 0,5 graad lager dan vorig jaar. Hier is geen hogere plantbelasting van gekomen. “De focus ligt nu wel op het goed vasthouden van de balans in de plant. In de ochtend proberen we het koel te houden en in de middag het kasklimaat wat voller te maken en de plant te laten groeien.”

De temperatuur in de ochtend is 16 graden tot anderhalf uur na zonsopgang. Dan in 4 uur tijd richting de dagtemperatuur van 25 graden. Dit wordt tot een half uur voor zonsondergang vastgehouden. ’s Middags gaat de windkant van luchtramen dicht en wordt de luwzijde geknepen om het vocht binnen te houden voor een goed klimaat. De luwzijde wordt dan op RV bijgeregeld.

Vrij houden van Nesi

De biologische gewasbescherming in de Merlice loopt goed. Gemiddeld 18 roofwantsen Macrolophus per plant om de witte vlieg te bestrijden. Hier is de populatie witte vlieg met 0,03 per vangplaat nog lager dan in Brioso. “We willen deze kas vrij van Nesi houden. Daarom hebben we in de andere teelt snel ingegrepen met een spuitcorrectie.”

In beide teelten zijn geen Tuta’s waargenomen.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin