teeltgeluid

‘We proberen gewas zomerklaar te zetten’

Het paprikagewas bij paprikateeltbedrijf Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn staat er halverwege week 20 naar volle tevredenheid op.

Izaäk van der Lelij: “De groei komt er weer een beetje op. Het was eerder zwaar belast. De productie moest eerst weer loskomen om ruimte voor groei te maken.”

Invloed weersomstandigheden

Naast de plantbelasting zijn ook de weersomstandigheden van invloed. “Met oostenwind erbij heb je ook wat minder groei. Dat schralere weer en een hogere plantbelasting maken dat we ook een beetje meer last van spint hebben. Als we weer westenwind krijgen, zal spint wel weer afnemen en zullen de roofmijten weer makkelijker hun werk gaan doen.”

Luis blijft probleem in paprika. “Zodra de ramen opengaan, komt er luis binnen. De biologie kan het dan op een gegeven moment niet meer aan. Af en toe is er dan toch een correctie nodig.”

Ideale weersomstandigheden

De herzetting gaat goed door. Geoogste vruchten zijn van goede kwaliteit. “De vruchten zijn ook lekker grof. Qua productie liggen we wel achter op vorig jaar, maar toen hadden we betere weersomstandigheden.” Om te telen zijn de omstandigheden nu ideaal. “Het is fantastisch weer. Veel licht, waarbij het nooit te heet wordt in de kas en ’s nachts wordt het niet te koud.”

Er wordt zo veel mogelijk CO2 gedoseerd. “Het CO2-niveau mag 900 ppm worden, al hou je dat niveau niet nu de luchtramen meer open gaan.” De EC in de mat blijft mooi stabiel. “We geven 2,5 EC mee, met een marge. Bij donker weer mag het 2,7 EC worden, met scherper zonnig weer gaat er 0,1 EC vanaf.

Infectiebron weghalen

Bij de temperatuurinstellingen wordt 21 graden Celsius als stooktemperatuur aangehouden. Er staat een voornacht van 16 graden ingesteld. “Maar dat halen we nooit, omdat we niet afluchten. In werkelijkheid zal het eerder naar de 17 graden gaan. Met deze buitentemperaturen is het niet zinvol om richting de voornacht af te luchten. Je houdt daar tevens vlinders mee buiten, waardoor je minder last van rupsen krijgt.” Aan aanvullende werkzaamheden zal een rondje gemaakt gaan worden om afgevallen paprika’s van de grond te rapen. “Om te zorgen dat alles schoon blijft en we weinig infectiebronnen voor schimmelziektes hebben.”

Papraplu boven gewas

Om alvast in te spelen op komende zomerse omstandigheden, waarin het een stuk heter wordt, wordt een beschermend ‘parapluutje’ gemaakt. “We proberen gewas te sparen om het zomerklaar te zetten: toppen op 2 bladeren en wat lager wegtoppen. Verder houden we het actief. Met harde oostenwind zo min mogelijk luchten aan de windzijde, om het vocht op peil te houden. Met dat laatste heb je nu wel wat meer moeite, maar het is nog geen probleem.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.