teeltgeluid

‘Te lang gewacht met extra stengel aanhouden’

“Omdat het weer niet meezat, hebben we 3 weken later dan andere jaren pas bij Portento een extra stengel aangehouden. De stengel is goed, maar je wilt toch iets eerder bloei”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze.

Achteraf gezien denkt de tomatenteler dat hij te lang heeft gewacht met het aanhouden van de extra stengel. “Door de late bloei van die stengel hebben we waarschijnlijk te weinig vruchten.” Vanaf week 12 is het aantal stengels per vierkante meter 3,75. In week 51 is gestart met 2,2 stengels per vierkante meter.

De oogst van de San Marzano tomaattype Portento is in week 11 begonnen. “De kwaliteit van de tomaten is goed en de plant blijft ondanks de belasting goed in balans. Het gaat heel goed met deze teelt.”

Lichtverhoging

In de onbelichte kas ligt de stooktemperatuur overdag vanaf één uur na zonsopgang op 19 graden Celsius met 4 graden voor lichtverhoging. Vlaemynck: “Bij voldoende instraling trekken we dat door tot 20.30 uur. Dan begint de voornacht met 14 graden. Als het buiten koud is, gaat de nanacht om 23.00 uur in; als het warmer is pas om 24.00 uur. Voor de nanacht houden we een stooktemperatuur van 16 graden aan met een verhoging van 2 graden. Bij 1.200 Joules instraling is de verhoging 0 graden bij 1.600 Joules 2 graden. De klimaatcomputer berekent aan de hand van de zoninstraling op die hoeveelheid wat de temperatuurverhoging is.”

De teler start met druppelen 1¾ uur na zonsopgang en stopt 4 uur voor zonsondergang. Anderhalf uur na de start wil hij drain hebben. Hij geeft water met 3,3 EC; in de mat ligt de EC-waarde tussen 5 en 6.

Wittevlieg onder controle houden

Alleen bij Portento ziet de teler een enkele wittevlieg. “In het begin hebben we Encarsia uitgezet. Later in de teelt zijn we daar mee gestopt, omdat we al meer hadden uitgezet dan andere jaren. Maar zijn nu toch weer begonnen met het uitzetten van Encarsia. De Macrolophus, die we wel zien, is niet voldoende om de wittevlieg onder controle te houden.”

Galmijten en Tuta worden niet waargenomen.

Meer last van pepinoprint op de tomaten

Te grove vruchten

In de kas met de onbelichte teelt van Foundation op veensubstraat is de eerste tros op 4 vruchten gesnoeid. Hierdoor waren de tomaten met 170 gram te grof. Bij de tweede tros zijn de vruchten gemiddeld 145 gram. “Het vruchtgewicht en de kwaliteit van de tweede tros is goed. Wel wat meer goudspikkels dan andere jaren”, vertelt de teler. “Dit jaar hebben we ook meer last van peppinoprint op de tomaten. Bij de middelgrove trostomaat Foundation was het vooral bij de eerste tros. Bij Portento is het nu ook in de derde tros het geval. Hoe dat komt zijn we aan het uitzoeken, want we hebben rond de bloei van de eerste tros het PMV-vaccin gespoten.”

De stooktemperaturen en het watergeven is hetzelfde als bij Portento.

Tuta

Bij de onbelichte teelt heeft Vlaemynck een beetje last van Tuta gehad. “Tegen deze tomatenmineermotten hebben we niets gedaan en ze zijn vanzelf weggegaan. Waarschijnlijk doordat we in iedere kas het verwarringsferomoon Isonet-T hebben opgehangen. We hebben de indruk dat het stofje goed werkt.”

Kop eruit

Bij Foundation en Redetto (paprika-trostomaatje) in de belichte teelt zijn rond 1 april de koppen eruit gegaan. “Doordat de kop eruit is, geven 15% minder water dan in de onbelichte teelt.”

De laatste oogstdag staat gepland op 25 mei, waarna de gewassen worden geruimd. Op 10 juni wordt er dan weer opnieuw geplant.

“Er zijn nu 18 trossen gezet en we zijn bezig met het oogsten van de 11e tros. De kwaliteit van de geoogste tomaten is goed en het gemiddeld vruchtgewicht is 140 gram. De laatste 3 trossen hebben we niet meer gesnoeid, want we weten niet wat het weer gaat doen en willen niet dat de vruchten te grof worden”, aldus de tomatenteler.

Minder gaan belichten met led om geen ‘lichtrandjes’ aan blad te krijgen

Led-belichting

De led-belichting gaat in de nacht om 4.00 uur aan en blijft dan afhankelijk van de zoninstraling tot 10.00 of 11.00 uur branden. “De laatste weken hebben we overdag bewust minder dan normaal met led belicht. Want we wilden geen ‘lichtrandjes’ aan het blad hebben, waardoor de bladeren klein zouden blijven. Zonder deze randjes kunnen ze goed uitgroeien en zijn de bladeren groot genoeg om een parapluutje boven de trossen te vormen.”

Zwavelen tijdens populatie-opbouw

In de belichte kas houdt de tomatenteler overdag een stooktemperatuur van 21 tot 22 graden aan. In de voornacht vanaf 20.30 uur is dat 14 graden. Voor de nanacht is de stooktemperatuur 18 graden.

Vlaemynck: “De uitgezette Macrolophus kwam langzaam op gang. Waarschijnlijk komt dat doordat we tijdens de populatieopbouw teveel hebben gezwaveld. Toen we met zwavelen zijn gestopt, is het beter gegaan en we hebben nu heel veel roofwantsen tegen de wittevlieg. We zien dan ook maar een enkele wittevlieg.” In de belichte Foundation zit een klein beetje rode spint, die met roofmijten Phytoseiulus wordt bestreden.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.