weblog

‘Rekening voor de prijzenslag AGF staat nog open’

De supermarkten lijken in een spagaat te zitten om de prijzenslag. De rekening is nog niet betaald.

Bij de aanvang van de prijzenslag was het al gesteld. Er moet stevig meer groente en fruit verkocht worden om de kosten van de prijzenslag op te vangen. Zo niet, dan moet ergens de rekening neergelegd worden. Klanten van de Plus-winkels hebben tot nog toe wel meer groente en fruit ingekocht. Plus heeft de rekening dus bij klanten neergelegd en (volgens eigen zeggen) niet bij de telers.

De concurrenten van Plus verlaagden de prijzen ook, maar hebben in hun winkels niet de grote toeloop van nieuwe klanten als Plus, aldus retailbureau Marshoek op basis van verkoopgegevens van 250 filialen.

Vergrootglas

Nu komt dus de pijnlijke vraag over de factuur. Wie betaalt? Alles ligt onder een vergrootglas. Supermarkten willen niet in de krant met verhalen over de broekriem aanhalen bij hun telers. Het is mogelijk dat inkopers het geleidelijk over een langere periode toch bij de teelt neerleggen. Dat onderbuikgevoel is er gewoon. Misschien is het al gebeurd.

De prijzen verhogen is ook geen optie. Alle prijsbewegingen in het schap worden gemonitord door databedrijven. Je prijst je zo uit de markt als je besluit tot prijswijzigingen. Gemiddeld hebben filialen van concurrenten van Plus namelijk 4,1% verloren op de brutomarge op de omzet van groente en fruit. Nu is de marge nog circa 30%, toch betekent het margeverlies veel. Dat voelt een individuele winkeleigenaar die ook cao-verhogingen voor personeel moet opvangen.

Marketing inzetten

De marketingafdeling op de hoofdkantoren hebben misschien het antwoord. Nieuwe lokkertjes kunnen de aandacht van de prijzenslag afleiden, zoals de verpakkingsloze groente. In Engeland leidt het tot veel extra vraag in de winkels. Als daarmee de focus weer verdwijnt op prijs, kunnen marges ook weer hersteld worden.

Een overweging kan zijn een campagne rondom PlanetProof in de winkels, zodat milieu het argument wordt om marges te herstellen. Dat zou de handen op elkaar krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.