teeltgeluid

‘Meer blad om brandvlekken te voorkomen’

“Ondanks het mindere en donkere weer van de afgelopen periode is de gewasontwikkeling bij tomaat goed.”

Half maart had het tomatengewas bij biologische Kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland) met een lichte aantasting van Botrytis te maken. Maar die is nu weer weg door klimatologisch stugger te gaan telen. De stook- en luchtlijnen zijn iets dichter bij elkaar gezet, waardoor gewas harder is geworden.

Blad uitsnijden

Teeltmanager Wim van Marrewijk: “De snack- en cherrytomaten staan noodgedwongen op een andere onderstam (TRC21602), omdat de onderstam Brigeor van vorig jaar niet meer beschikbaar was. Bij deze onderstam zijn de internodiën wat korter geschakeld, waardoor het blad dichter op elkaar staat. Daardoor is het gewas gevoeliger voor schimmels. Om meer lucht in gewas te krijgen, zijn we nu het blad aan het uitsnijden.” De ziekten- en plaagdruk is erg laag met een enkel plaaginsect.

Sweetelle is een superkwaliteit trospruimtomaat, mooie grofheid en goed aan de wicht met een vruchtgewicht tussen de 13 en 15 gram

Eind maart zijn de eerste Sweetelle geoogst. “Een superkwaliteit trospruimtomaat, mooie grofheid en goed aan de wicht met een vruchtgewicht tussen de 13 en 15 gram.” In de eerste week van april is de oogst van het hele sortiment tomaten begonnen, met uitzondering van de gewone trostomaten. Deze gaan in week 15 in productie.

Door minder water generatiever

De aubergines zijn van half maart in productie. De afzet naar de afnemers verloopt vlot. “Het gewas staat generatiever dan vorig jaar. Dat is goed, want we willen meer kilo’s halen. Het generatievere komt doordat we beduidend, ongeveer 30%, minder water geven dan vorig jaar. Daardoor is het gewas veel compacter”, aldus de teeltmanager. De ziekten- en plaagdruk is laag; een enkele luis.

Gewas heeft goed gelost

De oogst van zowel de gewone als oerkomkommers is begin maart van start gegaan. De gemiddelde vruchtkwaliteit is goed tot zeer goed. In week 14 is de omslag gemaakt van stam- naar rankvruchten. Van Marrewijk: “Ondanks het donkere weer heeft het gewas goed gelost. De planten blijven hierdoor toch goed in balans. Vanaf eind maart zien we de kracht van het komkommergewas toenemen, waarbij nu ook het uitdunnen van de vruchten nauwkeuriger gebeurt om de plantbelasting niet overmatig toe te laten nemen.”

De oerkomkommers in het traditionele teeltsysteem met lage draad zijn gekopt. Met de ziekten en plagen is het momenteel erg rustig in de komkommers.

“Bij paprika praten we niet meer over zetsels, maar over een continue doorzetten van productie”

Nieuw dunbeleid bij puntpaprika

De oogst van de puntpaprika Cooper is in week 14 begonnen. In week 15 is dat het geval bij Palermo. De kwaliteit van de puntpaprika is ook goed tot zeer goed. “Dit jaar hebben we een ander dunbeleid toegepast, dat succesvol blijkt te zijn. In het verleden lieten we het eerste zetsel gewoon komen. Bij mooi weer waren er dan gelijktijdig te veel vruchten gezet. Nu dunnen we het eerste zetsel er gedeeltelijk af, waardoor een gelijkmatigere productie ontstaat. Het gewas gaat nu continu door met vruchtzetting, waardoor de plaagdruk van luizen ook lager is dan normaal in paprika. We praten niet meer over zetsels, omdat de plant continu doorgaat met produceren. Daardoor is het gewas veel sterker en in balans gebleven”, meldt de teeltmanager.

Problemen met wortelduizendpoot

Op 1 locatie met gewone paprika’s is de start van de teelt niet zonder problemen verlopen door veel wortelduizendpoten. “Het gewas begint er nu eindelijk doorheen te komen. Als gevolg van de aantasting stond het gewas zeer gestrest, waardoor er te veel bloei en noodzetting was, wat we continu hebben moeten dunnen om de plant aan de groei te houden.” Deze problemen deden zich vooral in de gele paprika voor, die normaal gesproken toch al zwakker op hun wortels zijn.

De productie van rode paprika is niet verkeerd en kwaliteit is goed. Het gewas gaat goed door met vruchtzetting

Overschot plantsuikers

De oogst van de rode paprika is begin april van start gegaan. Van Marrewijk: “De productie is niet verkeerd en kwaliteit is goed. Het gewas gaat goed door met vruchtzetting. 3 weken in maart heeft de rode paprika het wat moeilijker gehad met de vruchtzetting. Het gewas is sterk en heeft een overschot in plantsuikers. Daardoor is de luisdruk wat hoger dan vorig jaar.”

De uitdaging is nu volgens de teeltmanager om de medewerkers die het gewasonderhoud uitvoeren, duidelijk te maken meer blad aan de plant te houden. “Door meer blad aan de plant worden de plant en de vruchten beter gekoeld, omdat de plant veel langer blijft doorgaan met verdampen. Daardoor zagen wij vorige zomer in de hete periode geen brandvlekken op de vruchten en de RV in de kas bleef zonder luchtbevochtiging altijd boven de 65%. We willen dus geen gewas met minder blad aanhouden om de vruchten goed te kunnen zien.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.