Doorgaan naar artikel

‘Geen extra stengel meer nodig’

“Bij Sweetelle houden we in april geen extra stengel van 1 op 6 meer aan, omdat we al voldoende gewas hebben.”

Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (N-Br.)) teelt de trospruimtomaat Sweetelle voor het eerste jaar. “Wat we over dit ras gehoord en verwacht hadden, is anders dan hoe het gewas er nu bij staat. De plant is niet gerekt en relatief kort. Dat is prima voor een 25 jaar oude kas met een poothoogte van 3,5 meter. Het is ook niet de lichtste kas, wat niet in het voordeel is voor nog extra stengels en meer bladmassa. Een extra stengel geeft dan wel meer trossen, dus meer tomaten per vierkante meter, maar we zijn bang dat de tomaatjes te klein blijven. Dan hebben we meer arbeid en kosten voor dezelfde hoeveelheid kilo’s tomaten.”

Blad tussen trossen wegknippen, zodat het bij het laten zakken niet in een tros blijft haken

Blad wegknippen

Door de kort gedrongen plant bij Sweetelle is er veel bladmassa. De tomatenteler knipt het blad tussen de trossen weg. Kanters: “Anders kan het blad in de tros aan een naastgelegen stengel haken. Als ze dan te veel in elkaar vastzitten, is de kans groot dat bij het laten zakken van de tomatenplanten het blad tomaatjes van de tros meetrekt en daardoor afvallen. De eerste keer laten zakken is toch al het moeilijkste.” Eind week 14 is het laten zakken van de planten uitgevoerd.

Knikken voorkomen

Kanters: “De trossen zijn best lang en veel geknikt, vooral de vierde en vijfde tros. Achteraf gezien hadden we wellicht de trosstengels moeten schrapen om het knikken te voorkomen. Maar ondanks dat, groeien de vruchten best redelijk uit. Tot nu toe is elke tros gepunt, waardoor we meer grovere tomaatjes hebben. De enkele trossen zijn rond 18 vruchten gepunt en de dubbele trossen rond 24. Vanaf de derde tros is 85% dubbel. Door een sterk gewas en koude nachten splitsen de trossen. Met de dubbele trossen zijn we blij, want dat geeft meer tomaatjes en meer kilo’s.”

In week 13 is gestart met oogsten. De eerste vruchten waren rond de 11 gram en een week later 13,5 gram.

Lees verder onder de foto.

Door blad tussen de trossen weg te knippen kan dit niet aan naastegelegen stengels gaan haken. - Foto: Bert Jansen

Door blad tussen de trossen weg te knippen kan dit niet aan naastegelegen stengels gaan haken. – Foto: Bert Jansen

Nog geen insecten gezien

De teler heeft nog geen plaaginsecten gezien. Vanaf week 1 worden al wekelijks op 2,5 hectare 4 kokers Macrolophus (roofwants) en 2 kokers Phytoseiulus persimilis (spintroofmijt) preventief uitgezet. In week 13 nog 300 kaartjes met Encarsia formosa (sluipwesp) opgehangen. “Mochten we wel wittevlieg gaan zien, dan gaan we meer kaartjes met sluipwespen uitzetten.”

Bij Sweetelle is de nachttemperatuur tot half 3 ’s nachts 12 graden Celsius. Daarna, in de nanacht, stookt de teler het op naar 16 graden, dat om 7.00 uur bereikt mag zijn. Vanaf 7.00 tot 9.30 uur blijft de temperatuur op 16 graden gehandhaafd. Na 9.30 uur gaat de temperatuur tot 12.00 uur omhoog naar 20,5 graden. De luchtingstemperatuur staat in de nacht op 13 graden en overdag op 21 graden.

Compromis voor EC-waarde

Afhankelijk van het weer en de startbak (weegschaal met steenwol erop) bepaalt Kanters tussen 8.30 en 9.30 uur wanneer hij gaat starten met water geven. Tot 14.00 uur probeert de teler met ieder half uur een druppelbeurt 15% drain te hebben. Na 14.00 tot 16.00 uur mag er afhankelijk van de startbak water worden gegeven. De EC van de watergift is 2,9. “Voor Sweetelle is dat aan de hoge kant; een EC van 2,5 is voor dit ras voldoende. Het andere ras Sunstream kan een hogere EC hebben. De EC van 2,9 is een compromis, omdat we beide rassen met hetzelfde regelsysteem water geven”, aldus Kanters.

De trossen en tomaten van Sunstream zijn mooi en grof in vergelijking met Sweetelle

Oogst later op gang

De oogst bij de cherrytrospruimtomaat Sunstream is iets trager op gang gekomen dan andere jaren. “We denken dat dit komt door het donkere weer en een lagere etmaaltemperatuur. Deze is nu nog niet boven de 17,5 graden geweest. Het is rustiger aangegaan met meer uren sluiten van het beweegbaar scherm.”

In week 13 is gestart met oogsten. De opbrengst van de eerste ronde was niet veel. In de tweede oogstronde, een week later, kwam het los: 0,4 kilo per vierkante meter. Het vruchtgewicht is ongeveer 23 gram. “De trossen en tomaten zijn mooi en grof in vergelijking met Sweetelle. Bij Sunstream oogsten we van 3 stengels; bij Sweetelle in het begin maar van 2 stengels. Over een paar weken oogsten we in dat ras meer”, aldus de teler.

De eerste tros van Sunstream is op 10 stuks gepunt; vanaf de tweede tot de tiende tros, die in week 14 in bloei stond, zijn op 12 vruchten gepunt.

Een enkele ‘witkop’

Kanters: “Bij Sunstream zien we een enkele ‘witkop’, ongeveer 3 stuks op rijen van 70 meter. Dit ras is daar gevoelig voor, maar het is niet erger dan voorgaande jaren. Alleen door een beter buitenklimaat is dit te voorkomen, want hoe minder koude in de vroege morgen, hoe beter het is. Het scherm doen we dan ook rustig open. Als we dat te vlug doen, hebben de planten last van de kouval. De meeste witkoppen zijn daar waar het scherm open gaat. Als deze lichtgroene en harde koppen niet binnen 2 trossen hersteld zijn en er geen tomaten meer aan komen, halen we de kop van de plant eruit en houden we van de buurplant een nieuwe scheut aan.”

Botrytis

Het tomatenbedrijf heeft dit jaar meer last van Botrytis dan andere jaren. Gemiddeld gooit de teler er 5 tot 6 planten uit. Nu zijn dat al 25 tot 30 planten. “Normaal gesproken is Sunstream er niet gevoelig voor. De aantasting staat nu stil, zonder dat we een bestrijding hebben gedaan. Door minder schermen gaat het over.”

Analyses blad- en watermonster

Bij Sunstream is de nachttemperatuur tot 2.30 uur 13 graden Celsius. Daarna, in de nanacht, stookt de tomatenteler het op naar 17 graden, dat om 7.00 uur bereikt mag zijn. Tussen 7.00 en 9.30 uur blijft de temperatuur op 17 graden. Na 9.30 uur gaat de temperatuur tot 12.00 uur omhoog naar 20 graden. De luchtingstemperatuur staat in de nacht op 14 graden en overdag op 20,5 graden.

Iedere 3 weken worden er monsters van het drainwater en blad genomen voor analyses van de elementen. Tot nu toe liggen de analyse in lijn der verwachting en hoeven geen aanpassingen te worden gedaan. Het drainwater zit op 4,5 EC. De bladanalyses zagen er goed uit.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin