weblog

‘Vraagtekens bijzonder beheer na crisis Hartman’

De recente noodlijdende financiële situatie bij teeltbedrijf A.C. Hartman is opvallend en zet vraagtekens bij bijzonder beheer van Rabobank.

A.C. Hartman zit volgens de woordvoerder van het teeltbedrijf al sinds zeker 2015 in bijzonder beheer bij Rabobank. Die bank zet dan normaal gesproken een scherp geleid verbetertraject in na grondig alle gangen van het bedrijf na te gaan. Er zou dan geen geheim meer kunnen bestaan, en geen financieel zwart gat.

Het is daarom bevreemdend dat The Fruit Farm nu stelt dat de situatie bij A.C. Hartman anders is voorgesteld bij de aankoop in 2017. Het Friese teeltbedrijf maakt sindsdien onder de vleugels van The Fruit Farm zeker € 5 miljoen verlies per jaar terwijl het daarvoor nog net zwarte cijfers schreef. Uit de boeken blijkt dat in 2017 plotseling de bedrijfskosten veel hoger werden voorgesteld.

‘Onvoorstelbaar’

The Fruit Farm heeft recent wel met Rabobank een akkoord gesloten over een nieuwe financiële injectie en koers. Daarmee lijkt het bedrijf vooruit te kunnen, maar voor The Fruit Farm is de overname tot dusverre een financieel debacle gebleken.

De nieuwe topvrouw van The Fruit Farm groep, Viviane Bauters, zegt het nog scherper. Ze vindt het ‘onvoorstelbaar’ dat het in Nederland voorkomt dat een bedrijf zo slecht gerund wordt en er ook financieel veel zaken zijn misgegaan. De bank noemt ze ook. De details zullen allemaal volgen in een rechtszaak die wordt voorbereid over de overname.

Omschakelen naar biologische teelt

Bauters wil nu vooral vooruit kijken om het bedrijf weer gezond te maken. Ze wil het bedrijf voortaan scherp managen en alle prestatiefactoren meten. Ze wil afstand nemen van de manier waarop het bedrijf altijd gerund werd. Daarvoor is met Kenaad Tewarie opnieuw een nieuwe interim-directeur aangesteld op het teeltbedrijf. Dat het omschakelen naar biologische teelt een extra risico vormt in de bedrijfsvoering, wuift Bauters weg. Het bedrijf heeft er immers voldoende ervaring mee.

Lokale coöperatie

Rabobank reageert niet op individuele klanten, maar voor de bank spelen er mogelijk meer belangen als lokale coöperatie in een gemeenschap. In dat deel van Friesland is Hartman een belangrijke werkgever en economische pijler. Dat verklaart ook waarom de reorganisatie bij Hartman eerder dit jaar zoveel weerstand opleverde. Mogelijk dat Rabobank daardoor niet alle middelen inzette bij bijzonder beheer.

Of spelen er toch andere zaken die bij de aankoop in 2017 door The Fruit Farm niet aan het licht kwamen, zoals verkoop van groenten buiten de boeken om. Ook dat kwam in een recente rechtszaak naar voren.

Of registreer je om te kunnen reageren.