teeltgeluid

‘Tuta grootste vijand om onder controle te houden’

Bij gebroeders Van der Kaaij in Berlikum is de belichte teelt erg chemisch gestart. “De wittevlieg, rupsen en Tuta hebben we door een goede monitoring met vangplaten onder controle”, zegt Theo van der Kaaij.

“Dit is onze eerste belichte teelt zonder veel ziekten en plagen”, zegt Van der Kaaij. In de belichte kas (3,5 hectare) heeft het ras Merlice vooral in de donkere maand januari minder zonlicht ontvangen. Door een kapotte schakelaar van de WKK in november, waardoor ze niet zelf elektriciteit konden opwekken, is in het begin van de belichte teelt ook minder belicht. “Normaal belichten we de volle 18 uur per dag. Maar door de storing en soms dure stroomprijzen in de middag zijn we een uur eerder gestopt. In totaal hebben we 150 uur minder belicht dan het jaar ervoor. Dit gecombineerd met minder licht van buiten heeft voor een lagere productie gezorgd.”

Het tomatenbedrijf teelt kostprijsgedreven en laat de kosten behoorlijk zwaar meewegen in hun beslissing.

Tuta absoluta bestrijden

Voor de biologische gewasbescherming is 2 keer 0,75 Macrolophus per vierkante meter uitgezet. Van der Kaaij: “De populatie van deze roofwants begint te groeien. Daar zijn we nu blij mee, zodat ze straks in groten getale aanwezig zijn om de wittevlieg en Tuta de baas te blijven.” Elke week worden de insecten op de vangplaten geteld en de Tuta-vallen gecheckt. Het inzetten van Isonet-T, een verwarringsferomoon, vanaf half november helpt bij de bestrijding van Tuta absoluta, de tomatenmineermot.

We denken dat Tuta de grootste vijand gaat worden om de tomatenmineermot de baas te blijven

Vanwege Tuta heeft de teler ook in de onbelichte teelt Isonet-T opgehangen. “We denken dat Tuta de grootste vijand gaat worden om deze mot de baas te blijven. Gelukkig zien we nog geen gangetjes in het gewas. Het niveau is dus laag.” Ook de wekelijkse tellingen van de gele vangplaten komen voor Tuta en wittevlieg bijna op nul uit. “Om te voorkomen dat we weer het tomatenchlorosevirus (ToCV) krijgen, moeten we ervoor zorgen dat we de plaagdruk van wittevlieg laag zien te houden”, aldus de teler.

Lees verder onder de foto

De nieuwe led-belichting gen3 zorgt voor grovere vruchten, waardoor de kaliumvraag door de plant toeneemt. - Foto: Gerard Boonekamp
De nieuwe led-belichting gen3 zorgt voor grovere vruchten, waardoor de kaliumvraag door de plant toeneemt. - Foto: Gerard Boonekamp

Vlekkerigheid vruchten

In de belichte teelt heeft Van der Kaaij last van vlekkerigheid op de vrucht gehad. “Deze vlekkerigheid hebben we vorig jaar niet gezien, maar dit jaar weer wel. Dit komt voor het grootste gedeelte doordat we een derde van de led-belichting van gen2 (55 µmol) door gen3 (75 µmol) hebben vervangen. Vanwege veel uitval van gen2 led is er een afspraak met Philips gemaakt om de komende jaren de ledverlichting te gaan vervangen. De nieuwe led-belichting gen3 zorgt voor grovere vruchten, waardoor de kaliumvraag door de plant toeneemt. Daar hebben we niet goed op ingespeeld. De mindere kwaliteit vruchten was het resultaat hiervan.”

Alle zwakkere dieven in de onbelichte kas staan er na een week met mooi weer goed bij

Om met een gemiddelde bemesting voor de hele kas de ongelijkheid op te lossen, geeft de tomatenteler de 2 kraanvakken met de gen3 led-belichting nu meer water. Hierdoor is de vlekkerigheid van de tomaten bijna weer voorbij.

Zijscheuten doen het goed

“Alle zwakkere dieven in de onbelichte kas staan er na een week met mooi weer goed bij. Door minder licht in begin maart, hebben de planten het moeilijk. De planten zonder scheuten staan er beter bij. Hierdoor zijn er gewasverschillen in de kas”, meldt Van der Kaaij.

De teler heeft profijt van de dunnere kop in belichte teelt in januari, waardoor de koppen niet erg dik waren en bij het indraaien niet afbraken. Van de laatst aangehouden stengel (3,8 stengel per m2) in belichte kas begint in week 11 de oogst. “We gaan dan snel met de productie omhoog.”

EC omhoog brengen

Met het watergeven streeft de teler naar een EC van 6 in de steenwolmat. “Door het mooie weer in februari hebben we meer doorgespoeld met meer drain, waardoor de EC-waarde in de mat wegzakte naar 4,5-5. Met het donkere weer in begin maart gaan we de EC weer omhoog naar 5,5-6 brengen. Dat doen we door de EC van het water te verhogen van 3,3 naar 3,6 en wat meer interen. We zijn nu zuiniger met water en meststoffen om kwaliteit bij opbouw van de cellen te hebben en de plant in goede conditie te houden.”

Beugelen of schrappen

Door het donkere weer in januari heeft Merlice in de onbelichte kas last van miszetting gehad. Daardoor zitten er in de eerste 2 trossen knoopvruchten (knoopjes). Het ras Trovanzo heeft geen last van miszetting door een van nature gemakkelijke zetting.

“In plaats van de trossen te beugelen, zijn we gaan schrappen. Bij Merlice gaat dat goed door een juiste inplanting van de tros. Trovanzo schrapt wat moeilijker omdat de tros omhoog staat. Omdat de trossteel doorknakt, is het schrappen bij dit ras niet goed gelukt. We kunnen dan beter doorgaan met beugelen. Dit is een nadeel van Trovanzo, terwijl het voordeel van dit ras is dat de vruchten een mooie kwaliteit hebben.” Bij dit ras zijn tevens een paar plekjes met Botrytis waargenomen, waarvan de planten zijn verwijderd.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.