teeltgeluid

‘Productie langzamer op gang’

Bij Bert Doelman in De Lier is begin februari (week 6) een hectare groene courgette op de steenwolmatten geplant.

Doelman: “Vanaf begin maart zijn we al weer groene courgettes aan het oogsten.” De groene courgettes van het ras Bengal zijn begin januari gezaaid en niet geënt. Er staan 1,1 planten per vierkante meter en per meter-mat 2 planten. “Bij de start van de teelt heb in de nacht een stooktemperatuur van 16 graden aangehouden en overdag 17 tot 18 graden. Bij 18 graden gaan de luchtramen op om te luchten”, vertelt de courgetteteler. “De stand van het gewas is goed. Wel iets langgerekt, terwijl de planten eigenlijk iets korter gedrongen moeten zijn. Ik wijt dat aan het donkere weer van de laatste weken. Begin maart stond het gewas er mooier bij dan momenteel het geval is.” De teler druppelt met 3,2 EC water.

Hommels zijn mijn beste personeel!

Hommelbestuiving

Door het donkere weer is de oogst langzamer op gang gekomen. “De oogst begint nu wel los te komen door het iets opener weer. Half maart (week 11) was er veel bloei in de groene courgettes. Dat resulteert na 5 tot 7dagen in een oogstbare vrucht.”

Hommels zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Elke dinsdag zet Doelman per hectare 9 nieuwe dozen met hommels uit. Deze gaan 8 weken mee. “Goede bestuiving is belangrijk, omdat courgettebloemen maar op 1 dag tot ongeveer 11:00 uur in bloei staan. Op een hele zonnige dag gaan ze zelfs om 10.00 uur al weer dicht. Voor de bestuiving hebben wij dus maar ongeveer 5 uurtjes. Bij tomaten is dat 2 tot 3 dagen. De hommels zijn daarom mijn beste personeel!”

Koppen wekelijks vastknopen

De groene courgetteplanten zijn net als de gele ook maar met 1 in plaats van 2 touwtjes aan de draad vastgezet. Wekelijks wordt de kop van de plant met een jutetouwtje van 30 centimeter lengte aan het draadtouw vastgeknoopt.

Beetje wittevlieg

Doelman ziet een beetje wittevlieg in de groene courgettes. Ieder jaar begint het weer op dezelfde warme plek. Daarom heeft de courgetteteler op die plek 1.500 Macrolophus-roofwantsen en extra Montdorensis-roofmijten tegen de wittevlieg uitgezet. “Wittevlieg is hét probleem in de courgettes. De biologische bestrijding gaat moeilijk, omdat de plant harige en kortgedrongen bladeren heeft. Dit jaar heb ik voor het eerst Macrolophus uitgezet om wittevlieg onder de duim te houden.”

Door het donkere weer zijn gele courgettes wel eens flesvormig of krom

Rassenkeus

In de gele courgettes heeft Doelman weinig problemen. “Als gevolg van het donkere weer in de afgelopen weken zijn de vruchten wel eens flesvormig of krom. De groene courgette hebben daar geen last van.”

Doelman kan nog niet kiezen tussen het ene of het andere gele courgetteras. Daarom heeft hij de ene helft met Xanthous staan en de andere helft met Golden Glory. “Dit laatste ras is iets vroeger in productie, maar is een weelderigere en grovere plant. Hierdoor legt Golden Glory de bladeren wel eens over de kop van de buurplant en dat is niet gewenst. Xanthous is lekker compact en dat vind ik beter. De productie van dit ras komt echter later op gang en geeft nu meer vruchten, waardoor de achterstand is ingelopen.”

Afzet

De afzet van zowel de groene als de gele courgettes loopt via veiling Zon. Voor de groene courgette heeft Doelman een contract van 20.000 stuks per week, de helft van de weekproductie. Vanwege de betere verhandelbaarheid worden de gele gewoon via de daghandel verkocht.

Last van Spaans product

Doelman plant de groene courgettes later, omdat de afzet ervan in de eerste weken nog niet onder contract zijn te brengen. “We hebben dan nog erg veel last van Spaans product, waar de groene courgettes met volle vrachtladingen vandaan komen. De prijsvorming van de gele viel dit jaar bij de start ook tegen, waarschijnlijk door een iets hoger aanbod. De afzet van gele courgettes kan heel wispelturig zijn. Het is een kleine markt. Dus als er iets teveel aanbod is, zakt de prijs, en als er een tekort is, kan de prijsstijging behoorlijk zijn.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.