teeltgeluid

‘Klimaatgekte of boerenverstand’

Je kan geen krant meer openslaan en de televisie niet aanzetten of het gaat over het klimaat.

Praatprogramma’s worden gevuld met zelfbenoemde klimaatwetenschappers, (oud-)weermannen of -vrouwen en milieuactivisten. Als het weerbericht iets afwijkt van het gemiddelde wordt meteen de klimaatverandering erbij gehaald en u bent daar schuldig aan. Er is zelfs een nieuwssite die reacties verwijdert, waarin menselijke invloed op het klimaat ontkend wordt.

Doorrekening van PBL en CPB

Enkele weken geleden werd de doorrekening van PBL en CPB gepresenteerd van het klimaatakkoord. De opluchting van het kabinet was groot, de kosten vielen mee. Echter, maar 120 van de 600 voorgestelde maatregelen waren doorgerekend. Voornamelijk de juridisch afdwingbare. Dus wel het afsluiten van de woningen van het gas, maar niet de torenhoge kosten om het huis extreem te isoleren en op een alternatieve manier warm te houden. Zo wordt de bevolking een rad voor ogen gedraaid.

Probleem voor de tuinbouw

Ook voor de tuinbouw heeft het klimaatakkoord grote gevolgen. Wij moeten van het gas af. De een zal het een uitdaging noemen, ik noem het een probleem. Vooral onderzoekers en adviseurs zijn optimistisch. Nu zijn de alternatieven nog niet rond te rekenen, maar als de energiebelasting flink gaat stijgen en er een forse CO2-heffing komt, worden zij dat wel. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Dat is bijna vragen om die verhogingen. Zijn we niet alleen van het gas af, maar ook gelijk van een heleboel tuinders.

De tuinbouw kan nooit voor de volle 100% van het gas af

Ik hoop dat onze voormannen binnen LTO hun boerenverstand gebruiken en flink tegengas geven tegen deze doldrieste klimaatplannen. En de overheid duidelijk maakt dat die duurzame alternatieven niet voor iedere teler en elke teelt is weggelegd. En dat de tuinbouw nooit voor de volle 100% van het gas af kan.

Thierry Baudet verwoordde in het debat over de klimaatwet zeer duidelijk de gevoelens van veel agrariërs: “Deze klimaatwet is als springen van een flatgebouw in de verwachting dat ik ergens in de loop van de val ontdek hoe ik moet vliegen.” En zo is het maar net.

Of registreer je om te kunnen reageren.