teeltgeluid

‘Gestart met 5-weekse plant’

Bij paprikateler Hans van der Waal in Zevenhuizen is er in week 8 massaal zetting, nadat dit tweede zetsel in de week daarvoor op gang kwam.

De bloemen in de paprikaplanten zijn mooi sterk. Gemiddeld zit het tweede zetsel 3 tot 4 lege oksels boven het eerste zetsel. “Voor dat eerste zetsel moesten we begin februari wel diep met de etmaaltemperatuur, naar 17 graden, om dat zetsel eraan te krijgen. Maar het is goed gelukt.” Bij de 23 november geplante gele WLS 2025 is de zetting in oksel 3 gekomen, bij de 28 november geplante Maranello kwam die in de vierde oksel.

Jongere paprikaplant thuis gehaald

“Bij geel hebben we voor het eerst een 5-weekse plant naar huis gehaald, een week eerder dan normaal. Dan heb je toch meer een plant die naar je zin is. Die laatste week bij de plantenkweker wilde hij nog wel eens gaan strekken. Nu hou je een compacte plant.” De weggroei en inworteling verliepen goed.

Meer grofheid in zomer

Bij geel is WLS 2025 vervangen door Allrounder. “Dit jaar hebben we iets meer voor grofheid gekozen, met name voor in de zomermaanden.” De kleurverdeling, ongeveer halfom rode en gele paprika op het 8,3 hectare grote bedrijf, geeft gemiddeld wat meer prijsstabiliteit. “Het ene jaar wordt de ene kleur wat beter betaald, het andere jaar de andere. Het geeft ook meer spreiding in arbeid. Arbeidspieken van rood en geel komen nooit helemaal gelijk.”

Beperkt schermen tijdens zetting

Boven het gewas liggen 2 beweegbare extra heldere doeken, die vorig jaar vernieuwd zijn. “Tijdens de zettingsperiode hebben we wel gekeken dat we niet te veel met 2 doeken werkten. Je wilt dan een voornacht waarin de plant een goed koude kop krijgt. Onder 2 doeken blijft het makkelijk te warm. De knoppen moeten wel goed blijven.”

Er is gestart met het tweede rondje indraaien. - Foto: Roel Dijkstra
Er is gestart met het tweede rondje indraaien. - Foto: Roel Dijkstra

Geen CO2 uit WKK maar OCAP-CO2

Met donkerder weer komt de etmaaltemperatuur net onder 20 graden uit. Op lichte dagen wordt gestreefd naar een etmaaltemperatuur van 21 graden. “Het zet dan makkelijker, en het is oppassen dat vruchten niet te grof worden.” Overdag wordt 22 à 23 graden aangehouden, in de nacht 19,3 graden. Alleen bij weinig licht komt er nog een voornacht in.

De CO2-dosering gebeurt nog volledig met OCAP-CO2. “We gebruiken nog geen CO2 uit de WKK, omdat de ramen nu nog vrij veel dicht liggen.”

Grotere druppelbeurten bij mooier weer

De planten krijgen standaard 3 druppelbeurten water, ook als het niet licht is. De rest komt er op licht bij. In week 8 komt dat uit op 1,8x de instraling. De EC in de mat zit op 4,5 mS/cm2. Met het huidige mooiere weer hebben we de beurten iets groter gemaakt, 120 in plaats van 100 cm3, zodat we wat meer doorspoelen.”

Hergebruik water om emissieloos te telen

In het kader van emissieloos telen lukt het om alle water goed te hergebruiken. “Er is alleen een moment geweest dat er zo veel condenswater van het dek af kwam, dat we toch iets hebben moeten zuiveren en lozen. Toen hoefden we nog nauwelijks water te geven. Inmiddels vraagt de plant zoveel water dat je alle condenswater goed kunt gebruiken.”

Trips gevonden op vangplaat

Inmiddels is wat trips gesignaleerd op een vangplaat. “Dat zal dus wel wat Orius uitzetten worden.” Verder is wat rode luis waargenomen, die pleksgewijs wordt gecorrigeerd met gazelle.

Na een standaard spuitcyclus om schoon te starten, is in week 2 montdorensis ingezet. “Die hebben we uitgestrooid over de kop, zodat we gelijk bij elke plant een kweekje hebben.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.