teeltgeluid

‘Elke keer schermregeling bijstellen’

Het komkommergewas bij Arthur van Geest in Tinte staat er halverwege week 12 goed bij.

“We hebben nog een beetje groei over. Er hangt leuk vrucht in. Het goede weer komt dus op tijd”, vertelt Arthur van Geest. Er zit genoeg nieuwe bloei in, maar niet overdreven.”

“De productie valt momenteel iets tegen. De kwaliteit van de komkommers is goed. We oogsten ongeveer evenveel 35‘ers als 40‘ers. Met nog een klein restje 30‘ers en 50‘ers.”

De overgang van stam naar rank is vlot verlopen. “We hadden net een week mooi weer bij die overgang. Dus de rankproductie ging ineens hard van stapel.”

Scherm bijstellen

Na een voornacht van 19 graden Celsius volgt een nacht van 19,5 graden. Overdag wordt 20,5 en 21 graden aangehouden. Het scherm gaat normaal 12 uur per dag dicht, tussen 20.00 uur en 8.00 uur. “Waarbij je elke keer wel wat aan het bijstellen bent, bijvoorbeeld met windinvloeden als het hard waait.”

Bij de start is zuivere CO2 toegepast, om de kans op schadelijke bijgassen in de nog gesloten kas te vermijden. Sinds kort wordt echter ook de CO2 uit de rookgassen weer benut. “Als er meer dan 10% lucht in staat, mag de wkk weer gaan CO2-en.”

EC stabiel

De EC in de mat blijft mooi stabiel tussen de 3 en 3,5 mS/cm hangen. “Op donkere dagen is het wel opletten dat je niet te weinig water geeft. Je geeft voor een deel op licht water. Op een donkere dag schakel je over naar een vaste tijdinstelling, maar de tijden tussen die beurten kunnen soms net te lang zijn.”

Rustig met plagen

Met gewaswerkzaamheden worden nu de wat doorgeschoten lange ranken teruggesnoeid. Een week geleden hebben we er nog een geel blaadje uit gehaald. Voor de rest is het rustig met gewaswerk.”

“Qua plagen is het heel rustig. Enkele weken geleden is een tweede rondje swirskii uitgezet, om preventief voldoende biologie op te bouwen. “Verleden week (week 11) hebben we wel een eerste blaadje met spint gevonden. Daar hebben we Feltiella bijgezet, om een eigen kweekje op te zetten.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.