teeltgeluid

‘Met latere zaai is meer gas te geven’

Bij Noorland Paprika in IJsselmuiden is van 7 tot 9 januari groene paprika geplant van het ras Frazier.

Ton Noorland: “Een heel gelijke plant. De laatste plant was net zo mooi als de eerste. Daar waren we buitengewoon goed over te spreken.”

Tijdens de start is rustig begonnen met 20 tot 21 graden Celsius. Na 3 dagen werd de etmaaltemperatuur voor een periode van 10 dagen tegen de 22 graden Celsius gezet. “Vanwege onze latere zaai- en plantdatum kun je meer gas geven dan bij een vroegere zaai. We houden er meer tempo op. Al gaan we nu van lieverlee ook naar een wat gematigder niveau.’

Iets terug in temperatuur

Begin week 6, met ongeveer 1,5 week achter de rug met minder lichte dagen, probeert hij etmaaltemperaturen van 19,5 tot 19,5 graden te draaien. “We gaan terug in temperatuur vanwege het donkerdere weer, maar niet al te ver. Het is niet de bedoeling om de plant te erg te vertragen. Want dat zou je later toch weer terug krijgen. We hebben net een voornacht van 17,5 graden gedraaid, maar daar had ik toch geen lekker gevoel bij. We gaan dus weer terug naar 18 graden, en zeker niet meer lager.”

Mocht het weer omslaan, dan zal de temperatuur verhoogd worden. “Als het echt zonnig wordt, dan schromen we er niet voor om op etmalen van 21 graden uit te komen. Ik schrik er niet voor terug om hem dan even goed door te trekken.”

Geen zetting forceren

Van het dubbele energiescherm gaat er standaard om 8.30 uur een doek open. Met donker en koud weer gaat het andere doek soms nauwelijks open. Als het schermdoek open kan, gaat het op tijd weer dicht. “We hoeven niet met kunst en vliegwerk zo laag mogelijk in temperatuur zien te komen. Want we hoeven nu nog geen zetting te hebben. Dan maar een paar dagen later. We mikken op zetting in oksel 3, maar als het oksel 4 wordt, is dat ook geen ramp. We gaan niet koste wat kost maatregelen nemen om zetting te forceren in een bepaald oksel. Met onze latere zaai krijg je de omstandigheden op een gegeven moment toch wel mee.”

De zetting zit er wel aan te komen. “We verwachten in week 7 te kunnen gaan tellen. Dat zou een week later zijn dan vorig jaar, maar toen hadden we in deze zelfde week (week 6) volop licht en zat achteraf gezien alles mee.”

Nauwelijks drain

De afgelopen weken is zeer rustig aan gedaan met watergeven. Er wordt een EC van 2,4 meegegeven, en er is niet of nauwelijks sprake van drainwater. “We teren van lieverlee zelfs iets in. Dan houden we een stuurmiddel achter de hand om de plant zonodig generatief te houden.”

Biologische start

Er is aan het begin van de teelt niet gespoten om vrij van plagen te starten. “We liggen een redelijk lange periode leeg. Op 5 november gingen de planten er uit, en op 7 januari kwamen de nieuwe planten pas weer binnen. Dus dan kun je de kas goed schoonmaken. Tot nu toe zie ik nog geen spint of rupsen. Ook geen trips, al zie ik die hier en daar bij collega’s al wel.”

Kweek tegen luis

“We hebben wel een enkele plant met rode luis gevonden. Gezien het oplettende personeel dat hier rond loopt, verwachten we niet dat we planten gemist hebben.” Bij planten waar luis wordt gevonden, wordt niet agressief ingegrepen met correctie-bespuitingen. “We zien het als een uitdaging om zo lang mogelijk alles biologisch te doen. Op plekjes waar we wat vinden, vaak zwakkere plekken op het bedrijf waar ze altijd als eerste te vinden zijn, proberen we een kweekje op te bouwen.”

Standaard wordt overigens elke week al wat uitgezet tegen luis, en om de 2 weken ook preventief tegen rupsen. “Momenteel zijn we montdorensis aan het uitzetten.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.