teeltgeluid

‘Het werd tijd dat vaste folie eruit ging’

Maatschap Van der Ploeg-Jansen in Nootdorp (Z.-H.) plantte op 31 december het komkommerras Proloog.

Dave van der Ploeg: “Een prima plant. Hij had eigenlijk al een dag eerder naar huis kunnen komen bij de plantenkweker vandaan, maar vanwege de feestdagen ging dat niet.”

Bij de start van de komkommerteelt waren de weersomstandigheden best donker. “We hebben toen ook een beetje dwerggroei gehad. Dat donkere weer was niet bevorderlijk voor het herstel.” Inmiddels (in week 6) staat het gewas al weer even aan de draad, nadat 2 weken daarvoor de kop uit de plant is gehaald. In week 5 zijn de ranken over de draad gelegd. “Nu zijn we een tweede rondje aan het doen, en worden de ranken gelijk omlaag getrokken. Die ranken gaan we eind van de week toppen.”

Fijn als alles weer schoon is voor het oogsten

Schoonmaken

Verder is er nog onderdoor schoongemaakt. “Een extra rondje pluisjes weghalen, die je in de eerste ronde nog niet goed weg kreeg. Het is fijn als alles weer schoon is voor het oogsten.” De eerste vruchten zijn begin week 6 gesneden. Vanaf dat ze 360 gram wegen worden de komkommers meegenomen met snijden. Er zijn 4 stamvruchten aangehouden: een stammer op het zevende blad en 1 op het elfde, en nog 2 bovenin bij de ranken.

Lees verder onder de foto.

Na het goed leggen en naar beneden trekken van de ranken worden ze getopt.
Na het goed leggen en naar beneden trekken van de ranken worden ze getopt.

Activiteit houden

Overdag wordt 21 graden Celsius gestookt. Na zonsondergang gaat de temperatuur eventjes naar de 19 graden. De rest van de nacht wordt 19,5 graden aangehouden. Met hele donkere dagen blijft het schermdoek de hele dag dicht, maar zodra het lukt wordt het doek een paar uurtjes opengetrokken om een beetje activiteit te houden.

Het vaste folie is eind januari verwijderd. “De rankontwikkeling was toen ver genoeg. En voor het gewas hadden we het folie niet langer moeten laten liggen. Het vocht in de kas begon ook op te lopen.”

Nu we aan het snijden zijn, zijn we weer op drain gaan werken

Op drain gaan werken

Tot de bloei begon is rustig aan gedaan met de watergift. Iedere dag werd een procentje ingeteerd. “Nadat we bloei kregen, hebben we de matvochtigheid weer laten stijgen. Nu we aan het snijden zijn, zijn we weer op drain gaan werken, zo’n 20 tot 30%. Daarvoor was dat nauwelijks het geval en mocht de mat juist wat interen.”

De EC-gift tijdens de periode van weinig water geven lag rond de 3,5 mS/cm onder het folie. Nu de folie eruit is, gaat de EC naar 2,8 met een lichtverlaging van 0,3 EC-punten.

Biologisch gestart

Aan ziektes of plagen heeft Van der Ploeg nog niets gezien. “Ook op de vangkaarten zit nog geen trips, hoewel we daar vorig jaar in de derde teelt best narigheid van gehad hebben. Trips was toen best nogal heftig.”

Er is direct biologisch gestart. In de tweede teeltweek is er direct bij 1 op de 3 planten preventief de roofmijt cucumeris uitgezet. “We twijfelen of we deze week (week 6) ook al een doosje californicus gaan inzetten, op bekende gevoelige plekjes voor spint, zoals langs de gevels en langs het betonpad. Ook bij de swirskii is het twijfelachtig of het inzetten al nodig is, nu we nog niets aan plagen gezien hebben.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.