teeltgeluid

‘Centraal sorteren geeft meer borging kwaliteit’

“De tomaat breidt dit jaar wat uit, ten koste van paprika en puntpaprika.”

“Binnen de tomaat groeit Sweetelle, het zoete pruimtomaatje, met ruim een kwart meer vierkante meters het hardst”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische Kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Z.-H.).

Verpakkingsloods

Op 4 vestigingen met in totaal 11,2 hectare glasgroenten komen dit jaar tomaat (4,5 hectare), paprika en puntpaprika (4,5 hectare), komkommer (1,75 hectare) en aubergine (0,45 hectare) te staan. Het teeltbare oppervlak was vorig jaar iets groter (11,5 hectare), maar 3.000 vierkante meter kas heeft nu plaatsgemaakt voor een centrale verpakkingsloods. “We hebben ervoor gekozen om de producten centraal te sorteren, zodat we de kwaliteit naar de afnemers kunnen borgen, en om voor BRC- en IFS-certificering te kunnen gaan”, vertelt teeltchef Van Marrewijk.

Brexit: ze moeten toch blijven eten

“De certificering is met het oog op klanten in Engeland. Want als je BRC-gecertificeerd bent, voldoe je aan de eisen van de Engelse retail. Dan hebben we dus makkelijker toegang tot die markt. Want hoe het ook met de brexit loopt, ze zullen toch moeten blijven eten.”

Mooie tomatenplanten

In een kas van 15.000 vierkante meter zijn 8 verschillende vormen en kleuren wilde tomaten (Wild Wonders) en kleine smaaktomaatjes (Taste Wonders) geplant. De Taste Wonders vormen een speciale selectie van bijzonder aromatische en smakelijke biologische tomaten. Volgens de teeltchef heeft de plantenkweker een mooie plant afgeleverd. In week 2 zijn de tomatenplanten op schaaltjes op de grond gezet om ze in groei te beheersen. Na 12 dagen zijn de tomaten in de grond geplant. De start van deze teelt is goed en in week 6 bloeide de tweede tros al.

Een plant opkweken in een grondkluit is toch iets anders dan in een steenwolblok

Sweetelle

In een kas van 30.000 m2 zijn de trostomaten en zoete pruimtomaatjes (Sweetelle) geplant. Deze planten zijn in week 3 op schaaltjes gezet om de groei te beheersen. In week 5 zijn de Sweetelle in de grond geplant en in begin week 6 de trostomaten. “Ook hier heeft de plantenkweker goed plantmateriaal afgeleverd, want een plant opkweken in een grondkluit is toch iets anders dan in een steenwolblok. De tomatenplanten hebben een goed wortelgestel en vertonen een goede bovengrondse ontwikkeling. De tweede tros is direct na het derde blad na de eerste tros aangelegd. De plant komt hierdoor snel in balans.”

Lees verder onder de foto.

Van Marrewijk stuurt de gewassen vooral op geleidelijke belasting. Bij tomaten past hij trossnoei toe en verder in het voorjaar zal er bij sommige rassen een hele tros worden verwijderd. “Dan heb je eind juni, als de prijzen lager zijn, misschien minder tomaten, maar je houdt het gewas wel sterker voor het najaar.” - Foto: Peter Visser
Van Marrewijk stuurt de gewassen vooral op geleidelijke belasting. Bij tomaten past hij trossnoei toe en verder in het voorjaar zal er bij sommige rassen een hele tros worden verwijderd. “Dan heb je eind juni, als de prijzen lager zijn, misschien minder tomaten, maar je houdt het gewas wel sterker voor het najaar.” - Foto: Peter Visser

Planten van twee plantenkwekers

De paprika en puntpaprika zijn verdeeld over week 2, 3 en 4 geplant. Iets meer blokpaprika dan puntpaprika. Het gespreid planten is enerzijds om er voor te zorgen dat de productie in fases loskomt, waar ook al met de rassenkeuzes rekening mee wordt gehouden en anderzijds voor een betere arbeidsverdeling.

De paprikaplanten komen van 2 plantenkwekers, ieder met hun eigen wijze van opkweken. “We kiezen voor 2 plantenkwekers, omdat we in korte tijd willen planten en op zeker willen gaan. Iedere plantenkweker heeft wel zijn eigen stijl van opkweken. De ene plantenkwekerij levert een meer vegetatieve plant af, die we een zetje moeten geven, en de ander een meer generatieve plant, die wat moeilijk is te beheersen in de groeifase. In die fase wil je geen generatieve plant hebben, maar een goed wortelgestel is ook belangrijk. Met allebei de planten is goed te werken, want we weten de historie van de opkweek, omdat we iedere week bij de plantenkwekers lopen.”

Wortelduizendpoot

Op 2 tuinen zijn de paprika’s perfect weggegroeid. Op 1 tuin is wat druk van wortelduizendpoot, net als 2 jaar geleden. “De oorzaak hiervan is een hoog percentage oude organische stof in de grond, die niet in humus is omgezet. We zijn dus bezig om de oude organische stof te activeren, zodat het naar humus wordt omgezet, waardoor het leefmilieu voor de wortelduizendpoot slechter wordt. We maken progressie.”

We zijn een biologische teler die een weerbare plant moeten hebben

Hoge draad en traditioneel teeltsysteem komkommer

Op 2 locaties zijn in begin week 5 geënte komkommers geplant. In week 6 is 13.000 vierkante meter aan touw en hoge draad teeltsysteem vastgezet; 4.500 vierkante meter is een traditioneel teeltsysteem met oerkomkommers, een korte dikkere komkommer met minder water en een knapperige bite. “Bij de start van de komkommerteelt zorgde het donkere weer niet voor een snelle weggroei. Ook het geënte plantmateriaal, bedoeld voor duurvermogen, werkt daarbij niet in het voordeel.”

Bij de oerkomkommer is het de bedoeling om de teelt eind juni/begin juli te wisselen. Bij de hoge draad wordt met aanaarden van de komkommer gekeken of het mogelijk is het hele seizoen tot begin oktober door te telen.

Lees verder onder het Facebookbericht.

Kwaliteit en houdbaarheid aubergine

In week 4 zijn de 2 auberginerassen Adele en Angela geplant. Van het laatste ras, een graffiti-ras met paars-wit gespikkelde vruchten, is het areaal duidelijk toegenomen. Adele is een wat ouder ras. “We kiezen dat vanwege de kwaliteit en houdbaarheid en minder voor de productie, die wat lager is. Door te sturen op temperatuur gaat het goed, zodat de plant niet wordt leeg getrokken en we later de rekening gepresenteerd krijgen.” In het weekend van 10 februari moesten de hommels aan het werk, vanwege de eerste bloei.

Rode luis

De eerste perzikluis en rode luis zijn ook gesignaleerd en de biologie begint zijn werk te doen. “Het klinkt wellicht wat vreemd, maar we zijn blij met de eerste aantasting. Dat is goed voor de ontwikkeling van de biologische bestrijders en de weerbaarheid van de plant.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.