teeltgeluid

‘Verwachte eindschot trostomaten was goed’

Tom Vlaemynck heeft de onbelichte tomatenteelt met een kwalitatief mooie eindproductie beëindigd. “Met de belichte teelt gaat het super”, zegt de teler.

Bij de middelgrove trostomaat Foundation is de onbelichte teelt op 20 november beëindigd. “Na het smeren met Ethephon duurde het kleuren van de tomaten langer dan verwacht. Hierdoor en door te weinig arbeidskrachten liep de laatste oogst enigszins vertraging op, waardoor we voor de productie wat langer met de teelt zijn doorgegaan.”

De teler is tevreden over het einde van de teelt met een mooie plant en mooie tomaat. Het eindschot was zoals gepland; na 1 september nog 17 kg/m2 en dat is gehaald. De totale opbrengst van 57 kg/m2 was wel 10 kilo minder dan vorig jaar door de Tuta-problemen deze zomer.

We hebben met minder bespuitingen dan verwacht een goed bestrijdingsresultaat gehaald

Chemisch geëindigd

Sinds de zomer worden ziekten en plagen in deze teelt chemisch bestreden. De teelt is ook zo afgemaakt. Vlaemynck: “We zijn voorstander van biologische en niet van chemische bestrijding. Maar hier was het noodzakelijk. We hebben toch met minder bespuitingen dan verwacht een goed bestrijdingsresultaat gehaald. We dachten dat we iedere week moesten spuiten, maar dat hoefde slechts om de drie tot vier weken.”

Na het beëindigen van de teelt is het gewas en veensubstraatzakken uit de kas geruimd. De kas en het glas zijn schoon gespoten. De buisrail is in week 48 omhoog gehaald om het loopfolie te vernieuwen. Daarna het nieuwe veensubstraat van Agaris (voorheen Greenyard Horticulture) neerleggen. Op 6 of 9 december worden de nieuwe planten (ras Foundation) erin gezet.

Hogere totaalproductie

“Bij de San Marzano-tomaat Portento was het eindschot ook goed met grove tomaten tot de voorlaatste tros. De laatste tros was iets te fijn. De totale productie is op 53,7 kg/m2 uitgekomen, dat is 7% meer dan vorig jaar maar 0,5 kilo minder dan gedacht”, vertelt de tomatenteler.

De biologische gewasbescherming is tot het einde van de teelt goed verlopen. “De witte vlieg zat op een hoog niveau, maar we hebben er weinig last van gehad.”

Speedax-trossen kunnen wij goed verwerken, omdat we alleen kunnen wegen en geen losse tomaten sorteren

De teelt is op 19 november gestopt. Daarna zijn het gewas en de steenwolmatten geruimd. Na het schoonspuiten, het vervangen van de loopfolie en het neerleggen nieuwe steenwolmatten, is het de bedoeling om 13 december te planten. Het ras wordt Speedax (Axia Vegetable Seeds), een middelgrove trostomaat. Vlaemynck: “Binnen de Tomeco-tomatentelers van Coöperatie Hoogstraten is gekeken naar wie het meest efficiënt de trossen kan verwerken. De trossen van Speedax kunnen wij goed verwerken, omdat we alleen kunnen wegen en geen losse tomaten sorteren. De Portento wordt nu door een andere teler geteeld.”

Goede kwaliteit vruchten

“De paprikatrostomaat Redetto in de belichte teelt gaat super. De planten staan er prima op en de kwaliteit van de vruchten is goed. De klanten zijn tevreden”, aldus de teler. De gewasbescherming zal tot het einde van de teelt chemisch zijn, omdat er te veel Tuta’s zijn. “Met spuiten krijgen we het hoge niveau van deze schadelijke insecten niet voldoende omlaag. En voor het uitzetten van Macrolophus moeten we ook nog eens 12 weken geen Tuta’s hebben. Dat gaat niet lukken.”

De chemische gewasbescherming geldt ook voor Sevance in de belichte teelt. De middeltrostomaat staat er voldoende sterk op. Vlaemynck: “Normaal houden we zes vruchten per tros aan, maar vrij snel na de tweede hittegolf dit jaar hebben we besloten om naar vijf vruchten te gaan. Dat is een goede zet geweest, want de vruchten zijn iets grover en komen er sneller af. Met 3,8 stengels per m2 willen we de winter door. Dat is voor zes vruchten te veel.”

Verbranding bladrandje

“Wat opvalt is dat we meer bladrandjes hebben. Waarschijnlijk zijn deze door een te vochtig randje verbrand. We hadden dat onder ledbelichting minder verwacht.”

De vruchtkwaliteit is goed. Een maand geleden heeft de teler de groeibuizen tussen het gewas aangezet. Deze hangen nu bij de trossen, waardoor ze beter en sneller kleuren.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.