teeltgeluid

‘Mat in één keer uitdraineren’

Bij Arthur van Geest worden begin week 51 de laatste voorbereidingen getroffen voor het planten van de nieuwe teelt.

De laatste komkommers van de afgelopen teelt zijn rond begin november geleverd. “Het eind van de teelt viel mij tegen qua productie. Je kon daaraan goed zien dat we minder licht gehad hebben in oktober. Kwalitatief waren ze nog wel redelijk voor de tijd van het jaar. Al oogst je in die laatste teeltfase altijd wel steeds meer klasse 2.”

Virus

Vanaf half augustus was er virus aanwezig, maar het is gelukt om dit aardig beperkt te houden. Bij de plagen ging het op het eind nog hard met de rupsen, zodat nog een keer ingegrepen is met een bespuiting als correctie. “Die behandeling met Decis, om de rupsen op te ruimen, hebben we niet tijdens de teelt uitgevoerd, maar net daarna, toen we klaar waren met snijden.”

Vanwege redelijke weersomstandigheden, echt koud was het niet, lukte het om de substraatmatten goed droog te trekken.

Grondige schoonmaak

Tijdens de teeltwisseling is de kas grondig schoongemaakt. Alle substraatmatten en plastic zijn vervangen. Alle stekers zijn van de druppelleidingen afgehaald. De slangen zelf zijn heen en terug door een koker met een chlooroplossing gehaald. “Zodat ook de labyrinten helemaal schoon zijn.” Vanwege de virus-aantasting in de afgelopen teelt is het Ron Peters virusprotocol uitgevoerd.

Er was personeel voldoende om de teeltwisseling uit te voeren. “We hadden een grote club mensen dit jaar. Iedereen wilde wel wat langer blijven, voordat ze tijdelijk terug naar huis in Polen gingen. En een deel was in oktober met vakantie geweest, toen het minder druk was met de afnemende oogsthoeveelheden.” Na de Kerst, als er weer geplant wordt, zijn de uitzendkrachten weer terug.

Na het matten uitdraineren is het wachten tot er geplant kan worden. - Foto: Roel Dijkstra
Na het matten uitdraineren is het wachten tot er geplant kan worden. - Foto: Roel Dijkstra

Uitdraineren

Inmiddels ligt alles klaar voor de komende teelt. Van Geest ziet daar naar uit. “Het is altijd leuk als de oude teelt eruit kan, maar die schoonmaak ben je ook snel zat.” Begin week 51 is hij bezig om de volgedruppelde steenwolmatten weer uit te draineren. Dat opensnijden gebeurt in één keer. “De hele plons komt er ineens uit. Maar omdat er twee man mee bezig zijn, die aan de voorkant van de teeltgoot beginnen en dan naar achteren toe werken, is alle water netjes via de drainkanalen af te voeren en op te vangen.”

Vlakke start

Op foto’s van de plantenkweker uit de opkweek zien de nieuwe planten er goed uit. Er wordt dit jaar opnieuw het ras Proloog gebruikt. Er zal in het begin gestart worden met temperatuurinstellingen op 20 tot 20,5 graden. “Je moet Proloog in het begin even vlak in temperatuur houden, zodat de planten goed wortels maken.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.