teeltgeluid

‘Zin om straks weer met nieuwe teelt te beginnen’

Bij Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn is in week 44 goed te zien dat het einde van de paprikateelt nadert.

De planten staan er niet zo fris meer bij. Izaäk van der Lelij: “De kwaliteit is nog wel redelijk, al zie je de eerste zachtere vruchten gaan komen. Ik zal blij zijn als het einde er is. Ik heb er erg zin in om straks weer met een nieuwe teelt te kunnen beginnen.”

In week 45 wordt het gewas gesloopt. “We hebben het laatste rode zetsel netjes schoon kunnen snijden. Het heeft geen zin meer om ook de groene vruchten er dan nog af te snijden. Daarvoor brengen die te weinig op. De baten wegen dan niet op tegen de kosten die je zou maken. Het is sowieso jammer hoe de teelt aan zijn einde komt, met prijzen die tegenvallen.”

Weinig licht

Van der Lelij is erg tevreden over het verloop van de teelt, al zal de totaalproductie ietsje lager uitvallen dan afgelopen jaren. Donkerder lichtomstandigheden spelen daarbij een rol. “En hoe dan het zettingspatroon uitvalt, is ook altijd een verrassing.”

Substraat stomen

Omdat het substraat gestoomd gaat worden, worden de matten tegen het einde van de teelt droog getrokken. “Daar zijn we nu al mee bezig. We gaan dan op het grensje zitten van wat het gewas nog net nodig heeft. Dat is ook wel te zien aan de planten. Het gewas ziet er niet meer zo vrolijk uit.”

Vocht binnen houden

In de laatste teeltfase wordt 19 en 21 graden aangehouden als nacht- en dagtemperaturen. “We houden het vocht een beetje binnen, om te zorgen dat het gewas en de kwaliteit van de vruchten niet te hard achteruit gaat.” Het schermdoek gaat meestal rond 11.00 uur open en rond 16.00 uur weer dicht. Al kan het op donkere dagen ook de hele dag dicht blijven liggen. Boven het scherm wordt dan wel gelucht.

Er wordt gewerkt aan de installatie van een tweede scherm. Het doek zelf zal pas aangebracht worden aan het eind van de teeltwisseling, zodat het schoon blijft.

Toename rupsen

Bij de plagen zijn de rupsen wat toegenomen. “Al heeft dat er ook mee te maken dat we het zelf wat uit de hand hebben laten lopen. Als het gewas zo achteruit begint te gaan, ben je minder gemotiveerd om nog veel inspanning te verrichten voor dat laatste stukje van de teelt.”

Plenum onmisbaar

Spannender vindt Van der Lelij de plaagbestrijding voor komend jaar, met oog op het verdwijnen van Plenum tegen luis. “Ik vind het wel spannend of nieuwe middelen die we moeten gaan gebruiken net zo effectief zullen zijn. Maar nog veel meer of die middelen geen slecht effect zullen hebben op de andere plagen. Plenum was juist effectief tegen luis, zonder veel neveneffecten. Het is echt kwalijk dat Plenum er voor ons uit gaat als correctiemiddel.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.