teeltgeluid

‘Teelt was qua plagen niet makkelijk’

Op 25 oktober zijn de laatste komkommers geoogst bij Dave van der Ploeg in Nootdorp.

De kwaliteit van de komkommers bleef goed op peil. “Vanwege het donkere weer zaten we in stuks wel lager dan we gewend waren. Daardoor zijn we uiteindelijk gestopt. Niet vanwege het gas. Dat is niet zo duur. Wat dat betreft hadden we nog wel wat langer door kunnen gaan. Met de huidige gasprijzen hoef je niet te besparen op het laatste kuubje.”

Plaag-beheersing niet makkelijk

Van der Ploeg is de teelt goed doorgekomen met de biologische bestrijders. Die hielden plagen onder controle. “Trips en spint zijn niet uit de hand gelopen. Al moet je daar wel voldoende biologie voor inzetten. Plagen bleven beheerst, maar het is niet makkelijk.”

Met meeldauw is het heel rustig geweest. “In de derde teelt hebben we nauwelijks een stipje gezien. Er was ook weinig uitval door Botrytis. Op het eind hadden we nog veel levende planten.”

Virusschade beperkt

Al vrij snel was er in de derde teelt weer virus terug te vinden. Het heeft op meerdere plekken in de kas planten aangetast. Het is nooit duidelijk hoeveel productiecapaciteit een gewas erdoor inlevert, maar het virus heeft bij Lausanne in ieder geval geen merkbaar grote schade veroorzaakt. “En we hebben nauwelijks tot geen bonte vruchten gevonden. In de komkommers zag je het niet terug.”

2019 is best een goed komkommerjaar geweest, ook al was het qua plagen niet makkelijk

Teeltwisseling

In de laatste teeltfase is geprobeerd om zoveel mogelijk van de drainwater-voorraad weg te werken. Een paar dagen voor het leeg snijden, is gestopt met watergeven, zodat de planten de matten goed droog konden trekken.

Begin week 44 is het loof uit de kas verwijderd en zijn de steenwolmatten er uit gehaald. Daarna volgden de overige schoonmaakwerkzaamheden, zoals het schoonspuiten van teeltgoten en buisrail, het schoonmaken van de gewasdraden en het verwijderen van de stekers uit de gietwaterslangen om deze in salpeterzuur te zetten. Eind week 45/begin week 46 zijn alle teeltmaterialen ontsmet en gereinigd.

Plantklaar maken

Eind week 46 begint de opbouwfase weer, met het intrekken van nieuw loopfolie. De planning is om 30 december te gaan planten, evenals vorig jaar opnieuw met het ras Proloog. De behaalde teeltresultaten van dit teeltseizoen geven geen aanleiding om grote dingen te gaan wijzigen in de teeltstrategie. “In grote lijnen blijven we op dezelfde wijze doorgaan. Plantdatum en rassenkeuze zijn ons goed bevallen. 2019 is best een goed komkommerjaar geweest, ook al was het qua plagen niet makkelijk.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.