Doorgaan naar artikel

‘Drainwater opgebruiken’

Het einde van de teelt bij Arthur van Geest in Tinte is in zicht.

In week 44 oogst hij de laatste vruchten. “De laatste week zag je de productie hard teruglopen.” De arbeidsbehoefte die nodig is voor de oogst wordt daardoor lager. Die vrijkomende tijd wordt benut om voorbereidende klussen uit te voeren voor de komende teeltwisseling, zoals het weghalen van gele vanglinten en diverse opruimwerkzaamheden. “Alles wat je alvast kunt doen, doen we nu al.”

Matten droog trekken

Na het schoonsnijden blijven de planten nog een dag staan, zodat de matten goed droog kunnen trekken. “Maar je moet ook niet te vroeg beginnen met interen, anders gaat dat ten koste van de productie.” De watergift gebeurt in deze laatste teeltfase met 100% drainwater. Daarmee kan het oude water uit de voorraadsilo opgebruikt worden, zodat straks in de nieuwe teelt met vers gietwater begonnen kan worden, zonder water te hoeven lozen.

Virus

Doordat eerder in de teelt is geïnvesteerd in het uitvoeren van een hoop gewaswerk, is het gewas redelijk open gebleven. Er is weinig uitval door Botrytis. Vanaf half augustus is er wel virus aanwezig. “Ondanks dat zijn we aardig door blijven produceren. En je ziet het nagenoeg niet op de komkommers.”

Met meeldauw is het rustig. “De meeldauw-druk is heel laag deze herfst. We vonden pas toevallig de eerste stip. Voor die laatste dagen heeft het geen zin meer om daarvoor in te grijpen.”

De biologie heeft het goed gedaan om plagen onder controle te houden. De druk van wittevlieg en trips was heel laag. “Wel zagen we rupsen ineens toenemen in de laatste weken. Die moeten we dus nog een keer opruimen.”

Gevolgen donker weer

De kwaliteit van de komkommers in het staartje van de teelt is aan het afnemen. “Je oogst nu ongeveer 60% klasse 2. Het donkere weer van begin oktober zie je nu terug in de vruchtkwaliteit.”

Om de laatste vruchten er zoveel mogelijk af te krijgen, wordt een nachttemperatuur aangehouden van 19,5 tot 20 graden. Overdag staat de temperatuur op 21 graden ingesteld.

Beperkt schermen

Het scherm ging onder de 9 graden dicht. Het aantal schermuren is niet al te veel opgevoerd. “Anders gaat het gewas hard van je af. Intensief schermen is het begin van het einde voor het gewas.”

Met donker weer is altijd een flinke minimumbuis gehanteerd, om het gewas actief te houden. Mede doordat het gewas aardig open bleef, is vocht geen groot probleem geweest in de kas.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Arthur van Geest

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin