weblog

‘Zaad per meter of per pit’

De politiek leeft in mijn optiek te veel bij de waan van de dag.

Wanneer ik dit schrijf, zijn de boerenprotesten net achter de rug. Mijn steun hebben ze. Ze hebben daar in Den Haag wel even een duidelijk statement geplaatst. Nu maar afwachten wat de politiek hiermee doet. Ook wij zijn tegenwoordig afhankelijk van de politiek als het gaat om gewasbeschermingsdossiers of een middel wel of niet toegestaan is. Dit is werkelijk van de zotte: er worden op basis van politieke gronden en niet op wetenschappelijke gronden besluiten genomen om een middel toe te laten of te schrappen, terwijl wij hier in Nederland de beste onderzoeksinstituten hebben die allemaal haarfijn uitzoeken of een middel goed is of niet. Dus ik roep de politiek op om meer vertrouwen te hebben in het onderzoek. De politiek leeft in mijn optiek te veel bij de waan van de dag.

Virusresistent komkommerras

In de kas kunnen we zien dat de herfst zijn intrede doet. Het groeit allemaal wat langzamer dan in de zomer. Wij hebben nu voor het eerst een virusresistent komkommerras staan. Ook de planten van dit ras blijken echter virusverschijnselen te kunnen vertonen. Dat had ik niet verwacht, maar mensen die er meer van afweten zeggen dat dat erbij hoort.

Hoop dat zaadhuizen met normale prijzen komen voor het zaad

Bontvirus

Het ras produceert voldoende, maar bij donker weer laten ze de verschijnselen van de virusaantasting direct zien. Ik hoop echt dat er in de toekomst rassen komen die echt resistent zijn tegen bontvirus. En ik hoop ook dat de zaadhuizen over hun eigen schaduw stappen en met normale prijzen komen voor het zaad van deze rassen en niet met prijzen per vierkante meter. Er zijn zaadbedrijven die dat hebben ingevoerd sinds komkommertelers 2 stengels aanhouden per zaadje. Maar zo’n meterprijs, dat geeft weer gedoe over netto of bruto vierkante meters. Doe dan liever een paar cent op de prijs per zaadje.

Geld verdienen

Op dit moment zijn er niet zoveel goede rassen die en virusresistent en meeldauwresistent zijn en ook nog een goede productie laten zien. Ik snap dat daar ontwikkelkosten aan vast zitten. Maar mogen wij tuinders ook wat verdienen?

Of registreer je om te kunnen reageren.