teeltgeluid

‘Teeltwisseling aubergine week eerder gestart’

“Door het donkere weer valt de productie niet mee en de prijzen zijn ook niet goed vanwege een groter aanbod Spaanse aubergines”, zegt Tom de Jong van Auberginekwekerij De Jong in Dinteloord.

De teelt in de oude kas (5,5 hectare) is vorige week leeg geoogst (schoon geknipt) en deze week is met de teeltwisseling begonnen. Het gewas is eruit gedraaid en versnipperd. De dag erna zijn de substraatmatten eruit gehaald en een paar dagen later is het blad op doeken geveegd en eruit gereden.

Een loonwerker spuit de glasopstanden met Prorenovate schoon. Zelfs spuit de teler de goten uit met een hogedrukspuit en alleen water. “We kunnen geen fluorhoudende middelen gebruiken vanwege het verbranden van de nieuwe aubergineplanten. Voor de ontsmetting foggen we de kas met formaline en net voor het planten met zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide”, aldus de teler.

De nieuwe kas (6 hectare) wordt deze week schoon geknipt en vanaf volgende week leeggeruimd en schoongemaakt. Deze kas wordt 5 december (week 49) opnieuw geplant en de oude kas een week later.

Belichting niet rendabel

De belichtingsproef met Son-T-lampen heeft helaas niet het gewenste resultaat opgeleverd. De proef is beëindigd en de lampen zijn eruit gehaald.

De Jong: “Waar we met de belichting tegenaan liepen, was de uitgroeiduur. Op donkere dagen was deze ondanks het lamplicht te traag. We hebben gemerkt dat lamplicht toch echt anders is dan zonlicht. Door de tragere uitgroei krijg je meer zetting dan oogst, waardoor de plantbelasting te hoog oploopt. Dit komt de uitgroeiduur nog minder ten goede. Bovendien bleek het belichte product economisch lastig rond te rekenen. En de concurrentie van een veel goedkoper Spaans product helpt daar ook niet bij.”

We hebben gemerkt dat lamplicht toch echt anders is dan zonlicht

Jammer voor de continuïteit

Daarnaast is een belichtingsproef in een afdeling van de kas die alleen met een folie was afgeschermd wel lastig gebleken. “Zeker afgelopen jaar is het met de biologie een flinke strijd geweest. Al vanaf het begin zat de witte vlieg erin, doordat deze overvloog vanuit het onbelichte gedeelte. Hier zijn we nooit echt helemaal vanaf gekomen en als het dan echt zomer wordt, zie je het steeds meer van je af gaan. En dan breidt het later ook nog weer uit naar het onbelichte gedeelte. Hoog tijd om de teelt dus te ruimen”, laat de aubergineteler weten. “Toch blijft het jammer voor de continuïteit van je bedrijfsvoering. De medewerkers en machines in de loods staan toch van november tot februari stil.”

Mildere tweede hittegolf

De Jong: “De tweede hittegolf van eind augustus was milder dan de eerste in juli. De 35 graden in de kas was niet zo nadelig als de 38 graden in juli. De zetting was wel iets minder, wat een paar weken later een dip in de productie gaf. Ook het donkere weer van de laatste weken zorgt voor een lagere productie.”

De jaarproductie ligt een stukje lager dan vorig jaar en is over het gehele areaal 3% procent lager. Dit komt vooral doordat in het najaar in een hoek van de oude kas de witte vlieg flink uit de hand is gelopen. In de nieuwe kas ligt de productie gelijk met vorig jaar en wel bijna 2,5 kg/m2 hoger dan in de oude kas.

CO2-levering liep niet lekker

“Ook met de CO2-levering heeft het niet lekker gelopen, wat nadelig was voor de productie. In de zomer hebben we door leveringsproblemen enkele maanden geen zuivere CO2 kunnen toedienen aan het gewas en hadden maar één WKK voor de CO2-voorziening.”

De Jong heeft vorig jaar bij de nieuwbouw geen nieuwe WKK-installatie neergezet, omdat er een onderzoek voor restwarmte en CO2 vanuit de industrie liep. “Maar dit is steeds onduidelijker geworden en loopt vertraging op, waardoor we toch nog een nieuwe WKK met rookgasreiniger hebben besteld. Deze wordt nu geïnstalleerd.”

Witte vlieg bestreden

In de oude kas is de witte vlieg bestreden. De Jong: “Omdat we met de bestrijding het maximaal aantal werkzame stoffen hadden gebruikt, zijn vaker met een ‘plakmiddel’ gaan spuiten. Het middel komt op de vleugels van de witte vlieg en als ze op de grond vallen, blijven ze daar plakken. De teler geeft aan dat het lastig is om deze bestrijding goed te doen, omdat hij de plant goed wil houden en toch de witte vlieg wil bestrijden.

“Aubergine heeft een groot blad, dat je aan de onderkant goed moet raken. Hierdoor hebben we de spuitdruk wat hoger gezet, ook om de witte vlieg los te krijgen van het blad. En ook wil je niet te veel middel op het blad, omdat dat de huidmondjes kan belemmeren en het blad bij hogere instraling kan verbranden.”

Eind augustus hadden ze veel last van rupsen, doordat er motten van buiten naar binnen kwamen. De rupsen zijn bestreden met Steward. Na deze bestrijding heeft de teler de brandnetelwants niet meer gezien. Tegen bladluizen is in september nog een keer Plenum meegedruppeld.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.