teeltgeluid

‘Plotselinge wegval Macrolophus’

Het kopje is uit de plant gehaald bij Hans van der Waal in Zevenhuizen. Eind week 41 begint hij met de oogst van het laatste zetsel.

Tot de tweede week van september heeft Van der Waal de coating op het kasdek laten zitten, die alleen aan de zonzijde van het dek was opgebracht. “Ook in september kun je nog verbranding op de vruchten krijgen. Zeker als je het kopje eruit gaat halen en vruchten meer bloot komen te liggen. Dan ben je nog blij met die coating.”

Weinig neusrot

Eerder bewees de coating zijn diensten al tijdens de diverse hitteperiodes. Die hield de warmte toen goed tegen. “Het gewas hield goed stand en raakte niet uitgeput. En we hebben weinig neusrot gehad. Ondanks het ‘krijtje’ hebben we op de warmste dagen toch het scherm dichtgedaan. Je moest het gewas goed beschermen.”

Scherm makkelijk dicht

Voor het laatste zetsel wordt een dagtemperatuur van 21 graden Celsius aangehouden en een nachttemperatuur van 20 graden. Het scherm gaat daarbij makkelijk dicht. “Zodra de zon onder gaat. En ’s morgens blijft het scherm makkelijk tot een uur of tien dicht. Op een regenachtige dag wel langer. Soms gaat het uitstralingsscherm voor 80% dicht, zodat we toch voldoende vocht kwijt raken.”

We zoeken naar zware paprika’s. De markt vraagt om grofheid.

Rond deze tijd loopt de RV nog weleens eerder door naar de 90% dan naar 80%. Buiten is het ook enorm vochtig. “Maar het laatste zetsel ziet er goed uit, en we zien geen of nauwelijks schimmels. Daarom trekken we niet snel vochtkieren met de luchtramen. In het voorjaar doe je dat wel, maar dan moet het gewas nog goed de zomer in. Nu is de teelt over drie of vier weken afgelopen.”

Drainwater opgebruiken

Bij de watergift gaan beurten kleiner worden, met de korter wordende dagen. “Daarnaast willen we de nieuwe teelt met schoon water beginnen. Dus willen we zo weinig mogelijk oud water overhouden, zodat je het niet hoeft te lozen. Dat betekent niet meer bemesten, maar doorteren op het drainwater.” Van der Waal probeert zo weinig mogelijk drain te realiseren, en de dagvoorraad zo klein mogelijk te houden.

Terugval Macrolophus

Tot half augustus was een enorme grote populatie Macrolophus aanwezig. In de derde week van augustus was een enorme terugval te zien. Weersomstandigheden kunnen een rol gespeeld hebben, maar de oorzaak is niet echt duidelijk. “Eerst zaten er vijf tot zes Macrolophussen per bloem. Met die terugval werd dat ineens een per bloem. We doken toen gelijk in de rupsen. We hebben correctiemiddelen moeten gebruiken om die te kunnen onderdrukken.” Van andere plagen heeft de teler weinig last gehad.

Voorbereiding nieuwe teelt

Ondertussen is van der Waal al weer druk bezig met de nieuwe teelt. De planning van de teeltwisseling wordt voorbereid. “En je wordt benaderd door zaadbedrijven. Elk jaar zetten we wel een paar proefpaden. We zoeken naar zware paprika’s. De markt vraagt om grofheid.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.