teeltgeluid

‘Laatste trossen zijn goed uitgegroeid’

“We hebben op het einde van de belichte teelt van Merlice mooie trossen met grove vruchten geoogst”, zegt Theo van der Kaaij in Berlikum (Fr).

In het najaar met minder buitenlicht en donker weer wordt de plant zwakker. Door deze zwakte neemt het aantal gele stengels vaak toe. “In de belichte teelt hadden we maar een paar procent uitval en dat viel mee. Ieder jaar is dat altijd weer afwachten”, zegt de tomatenteler.

Aan het einde van de teelt stak galmijt de kop op. Tegen galmijt en Tuta is de kas met Vertimec en Nemazal gespoten om schoon te eindigen. “Wolluis neemt ieder jaar steeds meer toe. Het begint wel een probleem te worden, omdat er geen goede bestrijdingsmiddelen meer tegen zijn. We zijn dan ook dringend op zoek naar een middel om de wolluis uit onze teelt te bannen.”

Teeltwisseling belichte teelt

Vorige week is de kas leeggeruimd, waarna het glas met een fluormiddel is schoongespoten. De goten zijn met water met chloorbleekloog schoongemaakt. Voor de ontsmetting heeft de kas in het weekend een nacht vol met de formalinedamp gestaan. Voor extra desinfectie tegen bacteriën, schimmels en virussen zijn de teeltgoten en verwarmingsbuizen behandeld met het schuimmiddel Menno Florades (voorheen Clean). Na 5 jaar is er weer nieuw loopfolie gelegd.

Deze week worden 3-koppers van Merlice geplant. De nieuwe plantafstand wordt 66 centimeter, waardoor er nieuwe druppelslangen zijn aangeschaft en opgehangen aan de teeltgoot.

Ander grof trostomatenras

Bij de onbelichte Trovanzo is de kas gegast met ethyleen voor de afrijping. Deze week worden de laatste trossen geoogst, waarna de teeltwisseling gaat beginnen. Na twee teeltjaren wordt de grove trostomaat vervangen door Merlice.

Van der Kaaij: “De laatste drie trossen zien er goed uit met mooie vruchten. Door de hittegolven in de zomer hebben we wel een paar slechte trossen gehad met veel hoekige en kantige tomaten en ook veel geaborteerde vruchten. Hierdoor hebben we wel productie verspeeld. En doordat we drie weken eerder zijn gestopt, valt de jaaroogst ruim 3 kilo per m2 tegen.”

Een van de oorzaken is dat de laatste maand het buitenlicht behoorlijk tegenvalt, waardoor de gewassen niet goed uitgroeien. “In week 41 hadden we 2.500 Joules minder licht dan vorig jaar, toen het weliswaar een goed en zonnig najaar was. Vorige week was het niet veel beter met het licht, waar we vorig jaar in die week nog 5.600 Joules haalden. Door te weinig licht missen we de laatste uitgroei”, aldus de teler.

De witte vlieg is onder controle. Op enkele plekken is er galmijt, die pleksgewijs worden bespoten.

Deze week vindt een bespuiting met Vertimec en Nemazal plaats.

Geen kracht meer

De onbelichte Merlice is 16 september gekopt. Begin oktober was de laatste bloei. De teler wil de teelt doortrekken naar 15 december. “We hebben in dit gewas veel last van gele koppen. Hierdoor heeft het gewas de kracht niet meer. Hopelijk gaat het laatste gedeelte van de teelt goed. Het gewas staat er wel gezond bij.”

Op een paar plekjes is er galmijt, die pleksgewijs worden bespoten. Van der Kaaij: “De Macrolophussen hebben we in het voorjaar bijgevoerd met Artemia (visvoer). Dat gaat al jaren goed om een goede populatie op te bouwen. In augustus hebben we ook weer bijgevoerd, waardoor de macrolphuspopulatie nu nog steeds redelijk in stand blijft. Hierdoor is de biologische bestrijding onder controle.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.