weblog

‘EU brengt nog geen echt transparante AGF-prijzen’

De Europese Commissie belooft meer markttransparantie door een verbeterde marktmonitor van Europese groente- en fruitprijzen te introduceren.

Afgelopen vrijdag was een kick-off-bijeenkomst om een nieuw marktobservatorium in te luiden en werd de belofte van meer markttransparantie geuit. De vraag is of dat lukt: de instrumenten zijn niet nieuw en de vooruitblik niet bijzonder marktgericht. Dat blijkt uit een analyse van de beschikbare outlook-rapporten, dashboards en balancesheets voor de geselecteerde groente- en fruitproducten.

Voor tomaten en appels had de Europese Commissie al een periodieke monitoring van prijzen op de belangrijkste markten. Ook in dit systeem is die monitor een belangrijke pijler voor appels, maar ook voor tomaten. Deze twee bulkmarkten blijven de enige groente- en fruitsoorten met zo’n uitgebreide analyse, zo kan worden opgemaakt uit de gepubliceerde gegevens. De maandprijzen voor overige producten publiceerde de EU al. Wel informatief lijkt een wekelijks prijsoverzicht voor meer producten uit meer landen.

Vooruitblik

Voor een outlook, oftewel vooruitblik, wordt regelmatig een rapport uitgebracht. In oktober wordt over appels bijvoorbeeld de oogstverwachting herhaald van augustus. Hier leert een appelhandelaar weinig nieuws van. De inzinking op de Europese tomatenmarkt wordt in die outlook niet behandeld, maar ook hier wordt gewezen op de lichte productiedaling bij verse tomaten in Europa door de trend naar fijnere tomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.