teeltgeluid

‘De derde teelt sperziebonen staat erin’

“Half oktober begint de pluk en we hopen tot de kerst te blijven oogsten”, zegt sperziebonenteler Wim Huisman in Raalte (Ov).

Op 7 september zijn twee kraanvakken voor de derde teelt geplant en op 21 september ook nog weer twee kraanvakken. “In de zomer planten we normaal maar een kraanvak per keer, zodat we niet te veel gewas- en oogstwerkzaamheden tegelijk hebben. Maar omdat het in de herfst langzamer groeit, planten we nu wel twee kraanvakken gelijktijdig.”

In een klein kraanvak, waar Huisman ook nog paprika’s, snoeptomaatjes, komkommers en aubergines voor de particuliere verkoop teelt, staan nog bonen van de zomerteelt. “We hebben dit gewas toch laten staan, omdat we bonen wilde blijven plukken en de prijzen zijn verbeterd. Half oktober ruimen we dit gewas”, vertelt de bonenteler.

Omdat de temperatuur daalt, hebben we gaasvliegen uitgezet. Deze natuurlijke vijanden kunnen beter tegen lagere nachttemperatuur dan roofmijten

Extra aandacht ziekten- en plagendruk

Door het ‘oude’ zomergewas is wel extra aandacht nodig voor de ziekten- en plagendruk langs de kant van het kraanvak waar een nieuw gewas is aangeplant. Voor de biologische gewasbescherming zijn larven van gaasvliegen uitgezet tegen spint, witte vlieg en luizen. Momenteel is er weinig aantasting. Huisman: “Omdat de temperatuur daalt, hebben we gaasvliegen uitgezet. Deze natuurlijke vijanden kunnen beter tegen lagere nachttemperatuur dan roofmijten. Want als de houtkachel een keer op storing valt, wat gelukkig zelden gebeurt, kan de temperatuur in de nacht snel terugzakken naar 10 graden. Gaasvliegen kunnen dat wel hebben, maar roofmijten niet.”

Vooral in de nacht stookt Huisman bij om de temperatuur op 15 graden Celsius te houden. Overdag houdt hij de temperatuur op 20 graden. - Foto: Koos Groenewold
Vooral in de nacht stookt Huisman bij om de temperatuur op 15 graden Celsius te houden. Overdag houdt hij de temperatuur op 20 graden. - Foto: Koos Groenewold

Na gaasvliegen alleen nog maar spuiten

Voordat de gaasvliegen zijn uitgezet, heeft de bonenteler direct na het planten, toen de planten 20 centimeter hoog waren, een keer gespoten met Vertimec en Tracer. “Gaasvliegen uitzetten is het enige wat we biologisch nog kunnen doen aan plagenbestrijding. Als dat niet lukt, kunnen we alleen nog spuiten. Maar op dit moment hebben we er vertrouwen in dat het slaagt.”

Stoken vanwege delende temperatuur

Vooral in de nacht stookt Huisman bij om de temperatuur op 15 graden Celsius te houden. Overdag houdt hij de temperatuur op 20 graden. Tegen 16.30 uur laat de teler de temperatuur zakken naar de nachttemperatuur. Om 5.00 uur begint het opstoken naar de dagtemperatuur.

Het bemestingsschema is het hele jaar hetzelfde. Druppelbeurtjes worden gegeven met een EC-waarde van 2,8 en een pH-waarde van 5,7. De watergift is wel aangepast aan het seizoen: minder druppelbeurten en water geven op lichtniveau. “We hebben het lichtniveau hoger gezet op 60 Joules, zodat we niet zo snel een druppelbeurt geven.”

Per week gaan we een paar keer door het gewas heen om de planten die aan de gewasdraad staan te koppen

Blaadjes plukken

In de eerste twee kraanvakken staat het gewas aan de draad van 2,20 m hoogte. “De eerste koppen hebben we eruit gehaald. Per week gaan we een paar keer door het gewas heen om de planten die aan de gewasdraad staan te koppen. Dat doen we drie weken lang. In week 41 gaan we ook nog blaadjes plukken, zodat het gewas open blijft en niet te vol wordt. Anders krijgen we zwakke bloemen, die niet of slecht zetten en bloemenrui geeft. Dan krijgen we geen boontjes.”

Tot kerst doorgaan

De oogst van de eerste twee vakken begint in de derde week van oktober en gaat door tot half december. Bij de andere twee vakken begint de oogst een paar weken later. In deze vakken hoopt de bonenteler tot de kerst door te kunnen gaan met bonen plukken. “In de zomer plukken we in drie weken tijd de bonen van een vlucht. In de herfst groeit het allemaal langzamer en doen we er langer over.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.