teeltgeluid

‘We snijden sinds half november weer aubergines’

“De hartbloemen zijn niet heel sterk, maar de meeste blijven er wel aan”, verwacht Tom de Jong van Auberginekwekerij De Jong in Dinteloord.

Hij heeft in de ‘oude’ kas op 6 december geplant en in de nieuwe kas een week later. Daardoor was er een goede spreiding van de arbeid. “Je moet de keuze maken tussen een keer extra clippen of meteen beginnen met vastzetten. Als je genoeg mensen hebt is dat laatste natuurlijk het voordeligst.” In de oude kas (5,5 ha) stonden de planten al in week 1 vast. De nieuwe kas (6 ha) volgde vorige week.

Op het hele bedrijf wordt het ras Tracey geteeld, geënt op onderstam Kaiser, in een 3 stengel-V-systeem. In de 15 rijen met de rassenproef van Rijk Zwaan staan 3 proefrassen en een onderstammenproef. De nieuwbouw was mooi op tijd klaar. De kas is een halve meter hoger dan de bestaande. “Mochten we besluiten te gaan belichten, dan heb je die ruimte wel nodig.”

Belichten is leerproces

In een deel van de oude kas (6.500 m2) wordt dit jaar opnieuw de belichtingsproef voor telersvereniging Purple Pride uitgevoerd. Daar is half oktober geplant. We knippen sinds half november weer aubergines, 2 weken eerder dan vorig jaar. Maar het liefst willen we nog 2 weken eerder beginnen zodat de productie naadloos aansluit op het onbelichte seizoen.” Onder de SonT-lampen (180 umol/m2.sec) is het heel anders telen. “We hebben vorig jaar heel wat leermomenten gehad die we dit jaar beter willen doen.” Door het donkere weer van de laatste tijd is het gewas wat zwakker komen te staan en is wat lichter geoogst. “Het gemiddeld vruchtgewicht is daardoor gedaald naar ongeveer 275 gram.”

Hommels en bijen

Ook in de onbelichte teelt is het donkere weer te zien aan het gewas. Bij de vroegste planting vielen bloemen die bij donker weer waren gezet er nog af. Maar de bloemen die daarna zetten, blijven er nog net aan. In deze kas zijn rond nieuwjaar 6 dozen hommels neergezet. Later in het voorjaar wordt de bestuiving overgenomen door 4 bijenvolken op 5,5 hectare. “Maar ik denk dat ik er voor proef nu alvast een kast laat bijzetten. Bijen vliegen in de zomer in ieder geval beter dan hommels. Een imker uit Steenbergen controleert de kasten wekelijks.”

Dagen van 50 Joules

In de nieuwe kas moest 80% van de planten vorige week nog in bloei komen. “Die vruchten gaan sowieso wel goed zetten.” Toch is het geregeld heel donker. “Er waren dagen bij van maar 50 Joules.” Sinds begin week 2 staat in de oude kas een dagtemperatuur van 20 graden ingesteld. Vanaf 15 uur gaat de voornacht in van 17 graden en vanaf middernacht wordt onder 2 energiedoeken opgestookt naar 20 graden om 9 uur. Het onderste scherm is vanwege het donkere, vrij zachte weer van 9.30 tot 16.30 open. Het bovenscherm werd vorige week nog met de hand bediend en lag ’s morgens nog dicht. “Straks laat ik het automatisch open gaan boven een instraling van 250 Watt en dicht onder 200 Watt.”

Wortels laten zoeken

Op zonnige dagen wordt er een druppelbeurt gegeven. Maar soms krijgen de planten 2 tot 3 dagen geen water. De planten zijn snel en goed ingeworteld. “We proberen de substraatmat wat in te laten teren zodat de wortels op zoek moeten naar water. Maar als er vruchtjes aankomen dan wil ik toch minimaal een beetje drain zien.” De CO2-voorziening is tot maart afkomstig uit de tank met vloeibare CO2. “Sinds week 2 is de CO2-installatie klaar en kan ik in beide kassen doseren. Hij staat ingesteld op een concentratie van 1.000 ppm.”

Wachten op rups en luis

De biologische plaagbestrijding in de onbelichte teelt moet nog op gang komen. “We zien de laatste jaren dat er vaak heel vroeg rupsen komen. We hebben daarom eerst 2 keer om het pad gespoten met het biologische middel Delfin.” Eind vorige week zijn de montdorensis-roofmijten tegen trips uitgezet. Tegen wittevlieg wordt nog niets ondernomen tot ze op de vangplaten worden gevonden. “We wachten meestal tot de eerste bladluis is bestreden met Plenum. Je ziet nu al een plekje met luis. Daarna starten we met Macrolophus, 1,5 per vierkante meter. Vorig jaar hebben we niet bijgevoerd want hij had genoeg aan de wittevlieg en andere plagen op een laag niveau. Maar dit jaar gaan we waarschijnlijk wel bijvoeren, om te kijken of de populatie dan sneller toeneemt.”

Plenum verdwijnt

Dit zal overigens het laatste seizoen zijn dat Plenum beschikbaar is, want de middel gaat verdwijnen. “Dat maakt de gewasbescherming nog gecompliceerder. Want voor een de luisbestrijding is Plenum erg belangrijk. Er zijn al nauwelijks goede correctiemiddelen meer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.