teeltgeluid

‘Vitaler gewas zie je terug in de troskwaliteit’

Bij kwekerij Sublimato in Westdorpe (Zld.) staat sinds half december alles weer vol. “We hebben dit jaar een vitaler groeiend gewas staan en dat zie je terug in de trossen”, zegt locatiemanager Pieter Willem Kaptein.

Op het moment dat de onbelichte grove trostomaten (Merlice, 9 ha) half december waren geplant, kwam de belichte cocktailtomaat Brioso (10,5 ha) in productie. De cocktailtomaten zijn geënt op de krachtige onderstam DRO141 en in week 43 geplant (zaaidatum 27/8). Ze hadden toen al 3 koppen per pot. “Zeker in het najaar met veel licht is het anders moeilijk om het vruchtgewicht onder controle te houden. Dat is nu mooi gelukt.” In week 1 is bij 1 van de 6 koppen een extra stengel bijgemaakt. Rond week 6 volgt de volgende op de andere enkele kop, waardoor de eindstand van 4 stengels per m2 wordt bereikt.

Stikstof in balans

Vorige week was tros 6 aan de beurt om geknipt te worden. De productie loopt voor op vorig seizoen met dezelfde plantdatum. De kwaliteit is vanaf de start erg goed, met goed gevormde trossen en mooie vruchten. “We hebben meteen de eerste tros op 10 gesnoeid. Bij 8 vruchten waren de vruchten vorig jaar nog grof zat.” De vitaliteit van het gewas heeft niet alleen met het vriendelijke najaarsweer te maken. “We hebben ook een beter gewas weggezet doordat we de stikstofbemesting beter in balans hebben. Vorig jaar moesten we nog zoeken hoe ver we konden teruggaan en schoten we wel eens te ver door de andere kant op.”

Het nitraatcijfer in de drain is nu ook wel eens nul

Sinds een paar jaar worden iedere week plantsapanalyses gedaan van jong en ouder blad. Daarmee wordt bij de start de nitraatgift verlaagd waardoor het gewas generatiever kan worden weggezet. “Vroeger hadden we gewoon een standaard voedingsschema. Nu geven we voeding op wat wij en de teeltvoorlichter zien. Het nitraatcijfer in de drain is nu ook wel eens nul, als de plant alles opgenomen heeft.”

Kieren geen optie

De cocktailtomaten worden vanaf middernacht tot 18.00 uur belicht met 185 umol/m2/sec SonT-licht. De eerste weken van 2019 schommelt de gemiddelde etmaaltemperatuur rond 19 graden. “Maar op zonnige dagen komen we dichtbij de 20 graden uit.” Na de voornacht van 13 graden begint Kaptein op tijd op te stoken om al bij 17 graden te zijn als de helft van de lampen aangaan. “Zodra we 100% aan hebben, zitten we zo aan de 19 graden.” De ochtenddip wordt niet altijd gerealiseerd. “We luchten hem er niet in en een kier in het scherm trekken is in deze regio echt geen optie.” Overdag houdt hij een temperatuur aan van 21 tot 23 graden. Onder 125 Watt instraling sluit het scherm in de namiddag. Er staat het hele etmaal een minimumbuis ingesteld. In de belichte nacht is dat 40 graden, maar overdag loopt hij op naar 55 graden, tenzij de straling boven 175 Watt komt.

Lees verder onder de foto

De cocktailtomaten zijn geënt op de krachtige onderstam DRO141 en in week 43 geplant (zaaidatum 27/8). Ze hadden toen al 3 koppen per pot. - Foto: Gerard Boonekamp
De cocktailtomaten zijn geënt op de krachtige onderstam DRO141 en in week 43 geplant (zaaidatum 27/8). Ze hadden toen al 3 koppen per pot. - Foto: Gerard Boonekamp

‘Wedstrijd win je niet met chemie’

Wat betreft de gewasbescherming in de cocktailtomaten is het nu nog rustig. Net als vorig seizoen is in de tweede en derde week na het planten 1,25 Macrolophus per vierkante meter ingezet, die wekelijks worden bijgevoerd, steeds verder van de uitzetpaden vandaan. Net na het planten is nog wel 2 keer het bt-middel Dipel gespoten tegen rupsen en Tuta. “We hebben heel schoon plantmateriaal gekregen, maar hebben toch preventief gespoten. We zitten hier in een vrij geïsoleerd gebied. Als je de Tuta niet binnenkrijgt met het plantmateriaal dan krijg je ze ook niet snel binnen.” Uit voorzorg zijn ook in alle paden rollertraps opgehangen. “De gewasbescherming wordt steeds ingewikkelder en je weet dat je de wedstrijd toch niet wint met chemische bestrijding.”

‘Folie was altijd een gevecht’

De onbelichte teelt met Merlice is op 17 december geplant (zaai 22/10), 2 weken later dan vorig seizoen. “We hebben nu de eerste tros laten zitten, die we er vorig jaar nog moesten uithalen.” Dit jaar is voor het eerst ook geen ac-folie opgehangen. “De folie was altijd een gevecht. Je bent vooral veel vocht aan het rondpompen. Het is nu makkelijker generatief te sturen, het gewas is harder en de zetting is beter.” Omdat Sublimato is aangesloten op restwarmte is het gemakkelijker te gebruiken wat nodig is. Voorwaarde is wel dat het retourwater naar Yara onder 38 graden blijft. “Het retourwater uit de onbelichte kas mag best wat hoger zijn omdat de belichte kas meer koelt.”

Spannende vroege trosdief

In de Merlice bloeide vorige week de tweede tros. Kaptein is tevreden over het gewas dat er staat, ondanks de donkere start. “We hebben met de plantenkweker onze teeltstrategie goed doorgesproken. Dat zag je terug in het plantmateriaal.” Bij de eerste tros is meteen de eerste dief aangehouden, zodat de stengeldichtheid meteen is verdubbeld naar 3,74 stengels per vierkante meter. “Door het donkere weer moesten we wel ver terug in temperatuur. Dat was best spannend. Maar door rustig beleid en durven watergeven, staan er nu zeker meer dan 95% goede dieven.”

We hebben geen koele ochtenddip

De eerste 2 weken van 2019 realiseerde hij een etmaaltemperatuur van 15 graden. In week 3 was dat 15,6 graden en vorige week waren er al etmalen van 17,5 graden. “De dief ontwikkelt zich goed, dus nu kunnen we gas geven. Maar we trekken alleen goed door als het mooi weer is.” De voornacht staat op 13 graden ingesteld en de nanacht staat vrijwel vlak op 16 graden. “We hebben geen koele ochtenddip.” Een uur na zonsopgang stijgt de stooklijn naar 19 graden en op licht komt daar nog 1,5 graden bij op de stookinstelling.

Eerst rondje Vertimec

Aan biologie heeft Kaptein nog niets uitgezet in de onbelichte teelt. Pas in week 5 komen de eerste Macrolophus-roofwantsen. “Bij die lage temperaturen ontwikkelen de populaties zich toch nauwelijks.” De teelt is chemisch gestart, ook bij de plantenkweker. En net na het planten heeft hij een rondje Vertimec gespoten, onder andere tegen galmijt. “De galmijtdruk is hier vrij laag, maar dat willen we graag zo houden.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.