teeltgeluid

‘Rustig aan om kracht in tomatenplant te krijgen’

Alle 3 locaties van Solyco in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek (in totaal ruim 17 hectare) staan al ruim een maand vol. De praimtomaten (ras Romindo) in de onbelichte kas zijn 27 november geplant.

“Het was bij aflevering een mooi uniform plantje. Na een paar weken zag je wel kroeskoppen verschijnen, maar we hadden genoeg inboeters om ze te vervangen”, zegt Gertjan van der Spek, tomatenteler in Bergschenhoek. De planten werden op een velletje over het plantgat gezet om de inworteling uit te stellen en de plant generatief te sturen. Het plantje groeit gestaag, ondanks een paar hele donkere eerste weken. “Dat was geen probleem. Zo’n klein plantje heeft genoeg aan 150 Joules per dag.”

Gewasstand erg generatief

De vroegste teelt trostomaten (ras Merlice) werd al op 25 augustus geplant. Vlak voor kerst werd de achtste tros geoogst. Mede door het gemiddeld vruchtgewicht van 175 gram tot nu toe, is het gewas erg generatief geworden en zijn er heel wat bladrandjes ontstaan. “De komende trossen worden al wat fijner”, voorziet Van der Spek. Toch heeft hij flink moeten bijsturen.

Begin december is de teler gestopt met het blaadje uit de kop te halen. Bovendien zijn er 2 trossen op 4 vruchten gesnoeid om het gewas meer kracht te geven. Ook heeft hij de etmaaltemperatuur flink naar beneden gebracht naar circa 18,3 graden. De voornacht stond net voor Kerstmis op 15 graden. Om 22 uur werd naar de nanacht gestookt van 18 graden. De lampen gaan om 23 uur aan. Vanaf 9 uur wordt naar de dagwaarde van 20 graden gestookt, die tot 16 uur wordt aangehouden. “We doen het rustig aan om kracht en voller blad in de plant te krijgen”, zegt Van der Spek.

Al 3 kilo voor

In de nacht met de lampen aan geeft hij 3 druppelbeurten en in de voornacht 1. In totaal krijgen de planten zo’n 3 liter per vierkante meter. De ec van het druppelwater is 3,3 en in de mat meet hij 5,0. “Die hogere ec is goed voor de kwaliteit. Vanaf de start is de kwaliteit erg goed.” Ook de productie loopt volgens planning. “We liggen 3 kilo per vierkante meter voor op vorig jaar. Maar toen had de installatie van de belichting en CO2-voorziening vertraging opgelopen.”

Lampen trekken Tuta aan

Qua gewasbescherming is zo’n vroege teelt niet gemakkelijk. Vooral de druk van Tuta blijft hoog. Hij heeft per hectare 15 ledlampen met waterbakken eronder staan. Daarin vangt hij wekelijks 25 tot 50 motten per bak. “Dat zijn over de hele tuin duizenden exemplaren en ze blijven maar komen. Ik denk dat ze van buiten worden aangetrokken doordat lampen ’s nachts aan staan met de ramen op een kier. In de onbelichte kas zagen we er de eerste week ook een paar, maar daarna was het snel over.” De Tuta levert tot nu toe geen schade op. Wel heeft hij al een keer blaadjes met gangen laten wegplukken. “Er zijn zakken vol blaadjes de kas uitgedragen.”

De LED-lamp boven een bak met zeepsop is een eigen vinding van het bedrijf Solyco. De lamp trekt Tuta aan en bij de landing vallen ze in het water, meldt Solyco - Foto: Fred Libochant
De LED-lamp boven een bak met zeepsop is een eigen vinding van het bedrijf Solyco. De lamp trekt Tuta aan en bij de landing vallen ze in het water, meldt Solyco - Foto: Fred Libochant

Al vroeg Nesi

Met de andere plagen valt het mee. Galmijt heeft hij nog helemaal niet ontdekt en wittevlieg is op een laag niveau aanwezig. Wekelijks zet hij er 2,5 sluipwespen per vierkante meter uit. Macrolophus is er half november ingekomen en wordt wekelijks bijgevoerd. Wel heeft hij al de schadelijke roofwants Nesidiocorus gevonden. In twee tralies is Gazelle gespoten en zal pas half januari begonnen worden met Macrolophus.

Brand in trafo

De tweede belichte teelt is op 15 oktober geplant. Op deze locatie staan 3 verschillende rassen: trostomaat Merlice (3 hectare), vleestomaat Ducovery (6.000 m2) en middeltrostomaat nummer 1004, allemaal rassen van De Ruiter (2 hectare). De gewassen staan er goed bij. Doordat half december een trafo uitbrandde heeft een kwart van de kas, waar het nieuwe nummer staat, 12 dagen geen belichting gehad. “We hebben er meteen een tros uitgehaald. We zien nu dat de trosstelen erg dun zijn geworden. Misschien gaan we daar wel troshaken aanbrengen om knikken te voorkomen.”

Kwaliteit beter dan Spaanse

De nieuwe trostomaat wordt speciaal voor een klant geteeld en per kilo verpakt op het bedrijf in Bergschenhoek. De eerste leveringen voldoen uitstekend. “De proef zou tot het eind van dit jaar duren. Maar de klant wil ze 12 tot 13 weken langer hebben omdat de kwaliteit zo veel beter is dan die van de Spaanse trostomaten.” De eerste vleestomaten begonnen net voor Kerst te kleuren. Het gewas stond er goed bij. In het begin is hier extra blad weggehaald. Bovendien wordt hier een diepere voornacht gehanteerd en een hogere middagtemperatuur (22 graden) om generatief te sturen. De etmaaltemperatuur kwam zo uit op 18,5 graden.

Minder buren, minder Tuta

De gewasbescherming in deze belichte teelt verloopt rustig. “Misschien komt het doordat hier minder tomatentelers in de buurt zitten. Maar we hebben een stuk minder Tuta hier.” Half december is hij gestart met de eerste Macrolophus. Daarnaast worden er wekelijks kaartjes met sluipwespen tegen wittevlieg opgehangen.

Op alle bedrijven doseert hij zoveel mogelijk Ocap-CO2. “Alleen als we tekortkomen, vullen we dat aan met CO2 uit de wkk. Maar de luchtramen staan zo weinig open dat het nauwelijks nodig is.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.