teeltgeluid

laatste update:14 jan 2019

‘Moment kiezen van scheut aanhouden’

Bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel wordt begin week 2 een belichte hogedraadteelt geplant.

Daaraan voorafgaand is een snelle teeltwisseling uitgevoerd, na een teelt cherrytomaten tot 20 december. Die teelt is goed verlopen. “Al blijft het altijd lastig om die tomaatjes op het gewenste gewicht van 10 tot 14 gram te krijgen. Want je teelt van het licht af.”

Juiste stengeldichtheid hanteren

Een juiste stengeldichtheid hanteren is daarbij belangrijk. “Voorheen, met getopte planten op perlietbakjes, was dat nog iets moeilijker. Nu gaat dat beter, met ‘3-koppers’ op steenwolmatten waar de druppelaars op de komkommerafstand staan van 1,5 plant per vierkante meter.”

Galmijt goed onder controle

Qua plagen is de teelt goed verlopen. “Op een andere locatie hadden we wat galmijtjes gevonden. Daar hebben we aangetaste planten eruitgehaald en een correctie-bespuiting toegepast.” Daarmee kon de plaag goed onder controle worden gehouden.

Extra scheut aanhouden

Als ras voor de huidige komkommerteelt is gekozen voor Hi Power, waar vorig jaar nog Topspin werd gebruikt. “Hi Power geeft tijdens de donkere periode in het begin iets makkelijker zijn komkommers. En in het begin brengen die toch iets meer op dan later in het seizoen.”

Er is gestart op 1,5 plant per vierkante meter. “Met het nieuwe ras staat het nog ter discussie of we de extra scheut net voor, of net na, de eerste oogst gaan aanhouden. Vorig jaar hebben we het er net voor gedaan, maar dat heeft daarna veel extra arbeid gekost. Maar Hi Power zou makkelijker een extra setje geven dan Topspin, waardoor een extra scheut al wel kan voor de oogst.”

Opbouw belichting

Het schermdoek wordt tijdens het planten dicht gehouden. Bij de start van de teelt is flink temperatuur ingesteld om eventuele negatieve effecten van het ontsmetten te minimaliseren. Verder wordt een pijp van 60 graden Celsius aangehouden om de matten op temperatuur te houden.

In het begin heeft de geringe hoeveelheid gewas nog niet veel belichting nodig. Het aantal belichtingsuren blijft dan ook beperkt. “Maar als de planten niet te zwak gaan staan, zullen we al snel naar de volle mep aan belichtingsuren gaan. Want straks wil je er snelheid bij, om voldoende bladafsplitsing te maken.”

Inwortelen

Er is een klein gaatje in de steenwolmatten geprikt, om te zorgen dat dat de bovenkant niet echt nat is. “Voor de rest laten we de plant de mat leeg drinken, voor een goede beworteling van de mat. Watergeven is dus nog niet aan de orde. Al moet je wel uit blijven kijken dat de pot niet te ver uitdroogt. Dan zou een correctie in watergift nodig kunnen zijn.”

Biologische start

De teelt wordt qua plaagbeheersing biologisch opgestart. “Waarbij de ervaring leert dat je in een belichte hogedraadteelt bijtijds moet beginnen met het opbouwen van de biologie. Anders heb je kans dat vooral spint bovenin het kopje gaat zitten, waar hij moeilijker te bestrijden is. En een belichte teelt is duur. Dus kost het ook heel veel geld als er iets fout gaat.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.