teeltgeluid

‘Minimaal helft weekproductie courgette op contract weg’

Begin vorige week heeft Bert Doelman in De Lier de gele courgettes geplant in de eerste kas van 1 hectare. “Het zijn vrij grote planten, maar wel mooi.” De groene courgettes komen in week 6.

Na jaren alleen maar het ras Xanthous gezet te hebben voor gele courgettes, heeft Bert Doelman nu de helft volgezet met het ras Golden Glory. “Vorig jaar moest ik noodgedwongen uitwijken naar dit ras en dat viel niet tegen. Vooral aan het eind bleef hij meer geven. En Xanthous geeft in het begin juist meer vruchten en in de tweede helft meer mannelijke bloemen. Die heb in de groene dan vaak nodig.”

Geen disclaimer meer

Zoals al jaren zijn de groene courgettes van het ras Bengal van De Ruiter. Voor de levering van het zaad heeft Bert niet meer hoeven tekenen. Vorig jaar moest hij nog afzien van claims in het geval de zaadkwaliteit te wensen overliet. Misschien dat die disclaimer niet meer nodig is nu De Ruiter is overgegaan van het Amerikaanse Monsanto naar het Europees getinte Bayer?

Net als voorgaande jaren loopt de verkoop van de courgette via veiling Zon. Maar van de groene courgette heeft Doelman een contract van 20.000 stuks per week. “Dat is minimaal de helft van de weekproductie. De gele worden gewoon via de daghandel verkocht. Dat loopt meestal beter dan bij de groene.”

Iedere teelt nieuwe matten

De gele courgetteplanten waren half december gezaaid en zoals gebruikelijk niet geënt. “Door het enten worden ze bijna 2 keer zo duur, dat deed ik alleen in de grondteelt. Nu leg ik voor iedere teelt nieuwe substraatmatten neer, nu ook onder de groene courgettes. Ik zag in het begin van de tweede teelt al 15% aantasting door Fusarium.” Het aantal matten valt mee. Er staan maar 1,1 planten per vierkante meter en per meter-mat staan 2 planten. Doelman heeft gekozen voor de GT-Master van 15 centimeter breed en 7,7 centimeter hoog.

Gestabiliseerd waterstofperoxide

Behalve de matten is het loopfolie nu ook vervangen. “Daar was na 4 teeltseizoenen niet veel meer van over.” Tijdens de teeltwisseling heeft de loonwerker ook de kas ontsmet met waterstofperoxide via de hogedrukspuit. Ook in de teelt druppelt Doelman vanaf dag 1 gestabiliseerd waterstofperoxide mee. “In het najaar zag ik 100 tot 200 planten met crazy roots. En het werkt ook tegen besmetting met de Erwinia-bacterie, het houdt de leidingen mooi schoon en het zorgt voor meer zuurstof in het druppelwater.”

Lees verder onder de foto

De gele courgetteplanten waren half december gezaaid en zoals gebruikelijk niet geënt. - Foto: Gerard Boonekamp
De gele courgetteplanten waren half december gezaaid en zoals gebruikelijk niet geënt. - Foto: Gerard Boonekamp

Geen vast folie

In de week van het planten hield Doelman nog een kastemperatuur aan van 16 graden. “De matten zijn in het begin toch nog te koud. Tegen het weekend ga ik naar 17 graden in de nacht en 18 tot 19 graden overdag.” Een vast folie hangt er nooit bij hem, wel een bewegend schermdoek. “Je hebt nu al zo weinig licht. En folie kan alleen in een 11-steden-winter uit.”

Meer roofmijten erin

Tijdens de teeltwisseling en bij de opstart heeft hij geen chemische gewasbeschermingsmiddelen ingezet. “De kas ligt tussendoor 2 maanden leeg en ik begin meteen met het inzetten van hommels.” Een week tot 10 dagen na het planten komen de eerste zakjes met Montdorensis-roofmijten. “Ik ga er meer van inzetten dan vorig jaar om de wittevlieg beter in balans te houden. Vorig jaar had ik voor de eerste keer ook tabakswittevlieg en heb ik wat moeten spuiten.” Encarsia komt pas als de eerste wittevlieg wordt gesignaleerd.

Gele vangplaten vergelijken

Doelman hangt de kas weer vol met gele vangplaten: 3.000 stuks op 2 hectare. “Ik heb 3 jaar geleden wat vanglinten om de kaspoten heen geslagen. Maar die plakken nu nog.” Hij heeft de indruk dat er wel verschillen zijn in de kleur en het vangvermogen van de vangplaten. “Ik ga er verschillende ophangen en kijken welke de meeste wittevlieg vangt. Maar als het goed is vang ik er sowieso niet veel.”

Van 2 naar 1 touwtje

De planten worden dit jaar vastgezet met één touwtje in plaats van twee. Heel lang werkte Doelman met 2 touwtjes waarbij eens in de 4 weken een jutetouwtje om de kop van de plant werd gebonden en wekelijks de kop moest worden goedgelegd. Nu wordt er wekelijks een jute-touwtje om de kop gebonden. “Met 2 touwtjes krijg je sneller beschadigingen aan de vrucht of vruchtval. Dat is serieus werk. Ik heb dit jaar het werk uit besteed aan 2 goede knopers.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.