weblog

‘Lege en opgeruimde chemiekast’

Jan Varekamp pleit voor kleinere verkoopeenheden van de chemische middelen.

In de glastuinbouw is het niets nieuws onder de zon, het beperken van het gebruik van chemische gewasbescherming. Door de jaren heen zijn goede methoden ontwikkeld om de inzet van chemische middelen te minimaliseren. Maar in verschillende gewassen zijn nog steeds uitdagingen waarbij chemische inzet niet helemaal te voorkomen is.

Minimale afname van 5 liter

Zelf ben ik weer met een schone en lege kast begonnen bij de start van mijn bedrijf. Dit voelt prettig. Helaas kom je gedurende de teelt toch voor problemen die niet biologisch aan te pakken zijn. Dan maar op zoek naar het juiste middel. Na jaren eruit te zijn geweest is dat wel weer even inlezen en zoeken.

Met mijn oppervlakte sla kan ik dus 10-15 jaar vooruit met een verpakking van 5 liter

Het positieve is dat er nieuwere middelen op de markt zijn gekomen. Echter, de minimale afname is een verpakking van 5 liter. Dat is, met maximaal 2 toepassingen per jaar, voldoende voor 3,33 hectare. Met mijn oppervlakte sla kan ik dus 10-15 jaar vooruit met een verpakking van 5 liter, als ik het al elk jaar ga toepassen.

Minder positief

Net als iedereen volg ik jaarlijks trouw een spuitlicentiebijeenkomst. Na mijn laatste bezoek zag ik de toekomst van mijn lege kast een stuk minder positief tegemoet. Nieuwe middelen mogen een beperkt aantal keer worden toegepast en moeten ook netjes worden afgewisseld. Dat middelen goed blijven werken is natuurlijk in ieders belang en moet ook goed worden nageleefd.

Na een paar jaar kan een groot deel van de middelen ongebruikt afgevoerd worden

Dat betekent voor mij meer van die 5 liter kannen in mijn kast waar ik 10-15 jaar mee kan doen. Maar die 10-15 jaar is natuurlijk ook maar theoretisch, want het is maar de vraag of dat middel zo lang toegepast mag worden. Na een paar jaar kan een groot deel van de middelen ongebruikt afgevoerd worden.

Kleinere verkoopeenhouden

Dus ik wil hier graag pleiten voor kleinere verkoopeenheden van de chemische middelen. Dan wordt het gelijk ook een stuk duidelijker in de verkoopcijfers dat er minder gebruikt wordt. Ik heb dan wel 5 liter gekocht, maar tot nu toe maar 100 cc verbruikt. Een mooi bijkomend voordeel is dat mijn kast ook leger en opgeruimder blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.