weblog

‘Voor € 1 per uur meer zie je ze overstappen’

Nog nooit zoveel verloop gehad met personeel.

De vakanties zijn weer voorbij. Het vakantiepersoneel, de scholieren, gaat weer naar school. Dit jaar hadden wij gelukkig veel schooljeugd aan het werk voor het snijden en sorteren van de komkommers. Want ook wij in Heerde hebben te maken met een overspannen arbeidsmarkt, vooral bij onze buitenlandse werknemers van het uitzendbureau. Ik heb nog nooit zoveel verloop gehad als dit jaar. Voor € 1 per uur meer zie je ze overstappen naar sectoren met een betere cao. Dat is natuurlijk hun goed recht. De komkommers kwamen er mede dankzij de vaste ploeg mensen en de vele scholieren toch op tijd af.

Topsport om mooie goedgevulde komkommers te telen

Hoge temperaturen

Het is in gewone jaren al topsport om mooie goedgevulde komkommers te telen. Deze zomer was het meer dan alleen topsport. In de beginfase van de herfstteelt hadden we te maken met temperaturen van meer dan 35 graden. Dakberegening en schermen hebben het gewas er goed doorheen gehaald. Maar de lange hete zomer heeft wel gevolgen gehad voor de uitgroeiduur van de komkommerplanten. ‘Oude’ gewassen waren eerder op dan verwacht, jonge gewassen groeiden te hard en waren moeilijk in balans te krijgen.

Variërende weekproducties

Bij heet weer planten, gaf ook weer de nodige reacties op de plant. Al met al was het voor de komkommerteelt in Nederland ‘alle hens aan dek’. Door gebrek aan balans in de plant varieerden de weekproducties heel sterk. Het gevolg van dit alles is dat er komkommers van te voren verkocht worden die er niet zijn. Dat leidt tot hoge prijzen voor het ‘vrije’ product.

Grillen van de markt zijn vaker negatief dan positief

Inkomen komkommerteler

Het inkomen van de komkommerteler wordt dus sterk bepaald door het weer. Dit jaar valt het onze kant op. Maar de grillen van de markt zijn vaker negatief dan positief. Voor ons bedrijf zijn we al jaren bezig om minder afhankelijk te worden van deze grillen. We hebben van onze verkoopschuur een winkel met allerlei streekproducten gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.