teeltgeluid

‘Schraal gewas voor laatste zetting’

Het gewas bij Nieuwkoop Paprika’s in Nootdorp staat sterk generatief.

Geert van de Sande: “Dat het gewas niet groeierig is, ligt aan onszelf en onze manier van telen. Een mooi gewas is prachtig om te zien. Maar daarop wordt je door niemand die paprika’s van je afneemt beoordeeld. De mooiste gewassen zijn meestal niet de productiefste. En het moet nu schraal staan voor de laatste loodjes, om de laatste zetting er nog goed aan de krijgen. Voor rood wordt dat al te laat, met week 43 of 44 als laatste oogstweken. Wat er nu nog aan komt, zal groen geoogst worden.” In week 37 is de kop er bij de planten uitgehaald, wat ook helpt om de laatste zetting te bevorderen.

Lagere etmaaltemperaturen

Om de schralere gewasstand te realiseren, worden de etmaaltemperaturen behoorlijk laag gehouden. “Als het in deze periode van het jaar licht is, dan mag 21 graden nog wel. Maar de hoeveelheid licht kan tegen gaan vallen in deze tijd van het jaar. Als je dan de ramen dicht zou hebben, en je houdt hoge etmaaltemperaturen aan, dan zouden de bloemen behoorlijk zwak worden.”

In het najaar moeten de planten best leeg staan qua vragende vruchten, om even ruimte te krijgen om bloemen mee te pakken. Er zitten best wat verschillen tussen de bedrijfslocaties, maar veel verder als 30 tot 32 vruchten per vierkante meter komt de plantbelasting momenteel niet meer. “Bij Maranello worden die dan wel relatief grof, zodat het oogstgewicht nog meevalt.”

Wat minder plantbelasting helpt om de laatste zetting eraan te krijgen. - Foto: Roel Dijkstra
Wat minder plantbelasting helpt om de laatste zetting eraan te krijgen. - Foto: Roel Dijkstra

Later starten watergift

Richting najaar wordt voorzichtiger omgegaan met het water geven. Waar de watergift in de zomer op 3 liter per 1.000 Joules zat, is dat van lieverlee al teruggezakt naar ongeveer 2,5 liter. “Waarbij we de strategie hebben aangepast, en ’s morgens niet meer zo vroeg starten.” Dat is nodig rond deze tijd van het jaar. “Wij hebben er gelukkig nog geen last van, maar onderweg zie je best al wat Fusarium.”

Nu moet je een hogere EC meegeven, anders gaat de vruchtkwaliteit onderuit

De EC zit rond de 3,2 en 3,3 mS/cm. “Dat moet je wel doen om de kwaliteit naar het einde van de teelt toe goed te houden. In de zomer biedt je zoveel water aan wat opgenomen wordt, dat de plant met 2,5 EC ook nog wel voldoende voeding krijgt. Maar nu moet je een hogere EC meegeven, anders gaat de vruchtkwaliteit onderuit. Ze worden dan ook te lichtrood van kleur.”

Hoge plaagdruk

De plaagdruk is hoog, maar alle plagen blijven desondanks onder controle. “Wat we doen, helpt ook goed. Soms kan het resultaat van een bestrijding weleens tegenvallen, maar nu is het resultaat steeds goed. We gebruiken nog geen middelen waar de biologie een tik van krijgt. We willen proberen te zorgen dat de Orius in leven blijft, wat tot nu toe niet tegenvalt. We proberen daarmee het eind van het seizoen kunnen halen, en de volgende teelt weer helemaal biologisch op te starten.”

Coating overwegen

Tijdens de ergste afgelopen zomerhitte is er krijt op het kasdek aangebracht, om de ergste instraling weg te schermen. Dat heeft geholpen. Nadeel van krijt is wel dat het er bij een eerste bui al weer vanaf spoelt, en opnieuw aangebracht moet worden als zonnig dat opnieuw vraagt.

Je hebt vaak ook weer ineens een week met donker weer. Dan zit zo’n coating er ook op, en kost het productie

Met de extreem zonnige omstandigheden van dit jaar rijst de vraag of in de toekomst een coating dan geen effectievere oplossing is. “Als zulke hete zomers structureler worden, zullen we dat zeker gaan overwegen. Maar ik denk niet dat we het volgend jaar al doen. Je hebt vaak ook weer ineens een week met donker weer. Dan zit zo’n coating er ook op, en kost het productie.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.