teeltgeluid

‘Na de hitte komkommers heel licht gaan snijden’

De gevolgen van de extreem hete periode afgelopen zomer zijn begin week 36 nog zichtbaar in het gewas bij komkommerteler Wim van den Berg in Bleiswijk.

“De ranken hebben het nog steeds moeilijk, ondanks dat het nu koeler weer is”, zegt Van den Berg. Tijdens de warmte is het blad heel klein gebleven en ging de plant heel snel naar de draad. De hoge plantbelasting maakte dat de ranken minder sterk werden.

“Om de plant te ontlasten, zijn we heel licht gaan snijden. We hebben 30‘ers en 35‘ers gesneden. Normaal zitten we een sortering hoger.” Gelukkig is de prijsvorming dit jaar gunstig, zodat het minder zwaar snijden geen grote financiële gevolgen heeft gehad.

Bij sommige planten moet je er echt nog 30‘ers vanaf halen

Evenwichtige plantbelasting blijft maatwerk

Inmiddels raken de vruchten er een beetje af. “Daardoor zullen we meer 40‘ers gaan snijden.” Al blijft het maatwerk om de plantbelasting in evenwicht te houden met de gewasgroei van het zwakker staande gewas. “Bij sommige planten moet je er echt nog 30‘ers vanaf halen.”

De ranken liggen nu over de draad. Ze zullen nog een keer naar beneden worden gehaald om ze te koppen. “Daarna gaat het bladplukken beginnen.”

Kracht in plant krijgen

Er worden etmaaltemperaturen van 21,5 graden gedraaid. Om wat kracht in de ranken te krijgen, probeert Van den Berg overdag koel te telen. “Er zitten 1 tot 2 goede vruchtjes aan een rank. De rest is zwak. De vraag is of die het gaan redden. Daarom doen we het overdag kalm aan.” De voornacht staat ingesteld op 19,5 graden.

De watergift begint iets minder te worden, zeker op donkere dagen. De EC-gift varieert van 3,2 tot 2,5, afhankelijk van het weer. “Op sombere dagen zit de EC in de mat zeker boven de 3.”

Terwijl er al niet zo veel komkommers op de ranken komen, worden er daarvan ook nog eens een paar aangeprikt

Trips blijft lastig

Ondanks de hoge temperaturen heeft het gewas niet of nauwelijks last van Pythium gehad. Wel zaten er een paar lastige hoekjes met meeldauw, zodat Van den Berg daartegen moest spuiten.

Gezien de weersomstandigheden was er dit jaar een hoge tripsdruk te verwachten. Daarom is meer biologie uitgezet dan andere jaren. De tripsdruk blijft laag, maar de aanwezige tripsen veroorzaken toch de nodige schade. “Er zit niet veel trips, maar de gevolgen zijn wel lastig. We zien meer kromme vruchtjes. Aan de stam viel dat nog wel mee. Maar op de rank zie je er meer. Dat is frustrerend. Terwijl er al niet zo veel komkommers op de ranken komen, worden er daarvan ook nog eens een paar aangeprikt.”

Weinig last van virusplanten

Van den Berg behoort tot een van de weinige komkommertelers die nog geen last hebben van bontvirus. Hij had wel een plant met virus gevonden. “Aan het kopje zou je zeggen dat het bontvirus was, maar aan de rest van de plant niet. Daarom heb ik die plant opgestuurd voor onderzoek. Het bleek geen bontvirus te zijn.” Omdat er standaard alleen op 2 komkommervirussen wordt getest, is niet duidelijk om welk virus het dan wel gaat. Maar de verwachting is wel dat het minder besmettelijk zal zijn dan komkommerbontvirus.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.