teeltgeluid

laatste update:12 sep 2018

‘In hoofd al weer bezig met volgende paprikateelt’

De paprikagewassen op de locatie van VGT in het Zeeuwse Westdorpe zijn goed door de hete periode heen gekomen.

Koen Neyens: “Het gewas heeft het goed doorstaan. Er is vrij veel geschermd tegen instraling, om brandplekken te voorkomen. Daarmee hebben we het gewas redelijk goed kunnen houden. Omdat het tot nu toe vrij licht is geweest, zie je voor deze tijd van het jaar nog steeds weinig veroudering.”

“Je had met die hitte wel eens een neusje dat erin kwam. Je moest voor de klasse I een groter percentage uitrapen dan we gewend waren, maar al met al is het ons nog goed meegevallen.” Inmiddels is die periode met wat extra neusrot wel weer achter de rug.

Lagere plantbelasting

In augustus is het heel druk geweest met oogsten, als gevolg van het warme weer. Inmiddels neemt de plantbelasting af. “Het vruchtgewicht zal daardoor nu gaan stijgen. Als de vruchten zwaarder worden, gaat de oogstprestatie ook toenemen.”

Nog een paar weken, en dan is het alleen nog rijp maken wat er aan hangt

In week 36 en 37 zal de laatste zetting aan de planten komen. “Nog een paar weken, en dan is het alleen nog rijp maken wat er aan hangt.” Dat betekent hogere temperaturen aanhouden, om er nog zo veel mogelijk vruchten doorgekleurd af te krijgen. “Als het buiten zacht weer blijft, gaat dat makkelijker dan wanneer het koud wordt.”

Schermgebruik

De schermdoeken gaan een grote rol spelen bij het handhaven van hogere temperaturen. “Als het kouder wordt, gaan we ook met het tweede schermdoek van het dubbele scherm beginnen. Nu al is tijdens een paar koudere nachten het eerste scherm dicht gelopen.”

De ventilatietemperatuur is al wat hoger gezet. Momenteel staat de dagtemperatuur ingesteld op 21 graden, en de nacht op 18 graden. “Dat zal straks dus nog hoger gaan worden.”

Watergift

In deze periode, naar het najaar toe, wordt heel bewust water gegeven. “We schakelen snel. Als het een dag donker weer is, geven we ineens veel minder water. Elke dag sturen we daar op. Halverwege de namiddag stoppen we op tijd, zodat we voldoende intering hebben.” Nu de zomer voorbij is, is het na-ijleffect van een zonnige dag op de hoeveelheid verdamping veel minder bij een weersovergang. Er wordt 2,4 EC aan voeding meegegeven, wat resulteert in een drain-EC van rond de 3,5.

Plagen onder controle

Met ziekten en plagen zijn er geen problemen. “Het is met de biologische bestrijding goed gelopen dit jaar.” De natuurlijke vijanden weten alle insecten nog goed onder controle te houden. “We hebben er voldoende Macrolophus in zitten. Je ziet hier en daar wel een rupsje, maar dat loopt niet uit de hand.”

Gewaswerk

Het gewaswerk begint tegen het einde te lopen. “We gaan nog door met toppen en indraaien tot half september. We gaan nog één ronde alle stengels toppen en indraaien. Daarna zeker niet meer alle stengels.”

Een van de laatste rondjes indraaien voor dit teeltseizoen.
Een van de laatste rondjes indraaien voor dit teeltseizoen.

Nieuwe teelt

Eind oktober wordt de teelt beëindigd. “Maar in ons hoofd zijn we nu al weer bezig met de volgende teelt.” De planning voor de teeltwisseling wordt voorbereid. “En alle apparaten krijgen nog een onderhoudsbeurtje, zoals bladzuigers en motorzagen voor het doorzagen van de stammen. Alles wat een motor heeft wordt nagekeken en een keer opgestart, zodat alles straks goed draait.” De hele teeltwisseling straks is op zich al hectisch genoeg. Neyens wil daarbovenop zo weinig mogelijk geconfronteerd worden met apparatuur die weigert op het cruciale moment.

Rassenkeus

Verder is het nu rassen evalueren, met oog op de juiste rassenkeus voor volgend jaar. Er is steeds al gevolgd wat er te constateren valt bij de paar proefrassen op het eigen bedrijf, naast wat er was te zien op het Proefstation en tijdens rondgangen bij collega’s.

September is een goede beoordelingsmaand

“We zijn er nog niet helemaal uit. Je krijgt pas een goed beeld van wat een ras kan, als de laatste zetting er aan hangt. September is daarom een goede beoordelingsmaand.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.