Doorgaan naar artikel

‘Flink last van spint gehad’

“Het gewas begint nu weer naar mijn zin te staan”, reageert teeltverantwoordelijke Jan Biemans van Tielemans Groentekwekerij in Boekel op de belichte hogedraadteelt komkommer.

“We hebben flink last van spint gehad, vanwege het warme en schrale weer. Dat nam flinke vormen aan. We wisten het niet goed onder de knie te krijgen. We hebben zelfs een tijdje niet kunnen oogsten.” Er liepen wel spintroofmijten, maar die bleven met zonnig weer toch liever meer onderin het gewas zitten, terwijl de spint zich bovenin prima thuis voelt. Er zijn veel insecten ingegaan en er is flink wat chemie ingezet, maar de resultaten daarvan vielen tegen. Het sloeg niet aan. Ook na het spuiten liep de spint nog steeds vrolijk rond. De bladeren gingen omgekruld en opgevouwen staan. Daardoor was de spint nog lastiger te raken. Het heeft flink wat komkommers gekost. Maar sinds een paar weken is het gewas gelukkig weer groen bovenin.”

De hoop is dat de spint – dankzij meer daglengte door de belichting – nog niet weg gaat kruipen, maar opgeruimd kan worden in de laatste teeltfase.

Zo’n spintprobleem kost gigantisch veel geld

Biologie inzetten

“In de hogedraad zullen we denk ik nog harder naar meer biologie toe moeten. Misschien ook een blaadje extra laten zitten, om meer vocht te houden. En luchtbevochtiging toepassen om de biologie goed te houden. Want zo’n spintprobleem kost gigantisch veel geld.”

Vanwege de spintproblematiek komt er weinig terecht van een goede beoordeling van de twee proefrassen tussen de Lausanne. “Wel zie je het effect van de meeldauwtolerantie van Sumapol. Dat scheelt een hoop.” Wekelijks wordt een behandeling uitgevoerd om de schimmel onder de knie te houden.

Eindfase teelt

Over ongeveer 4 weken gaat de kop uit het gewas, voor de laatste oogstperiode naar het eind van de teelt rond half november. Er is niet zoals gebruikelijk teruggetopt, omdat deze teelt geen getopte planten zijn gebruikt, maar al op 2,7 stengels per vierkante meter stonden. “Daarmee krijg je ook onderin het gewas wat meer licht.” Verder wordt bij het gewaswerk elke keer een blaadje uit de kop weggehaald, om het gewas open te houden.

Er blijft gewoon om en om gedund worden, om balans in de gewasontwikkeling te houden

Groter blad

Al is het nog niet echt herfst, het is al wel te merken dat bladeren groter beginnen te worden. “Waar de LAI met zonnig weer in de zomer 2,8 was, is nu 2,2 al weer voldoende. Anders krijg je kans op vochtproblemen.” Biemans zorgt dat het gewas niet te vol wordt, zodat er beneden in het gewas voldoende licht komt, zeker nu de uitgroeiduur van de vruchten toch elke week al een beetje toe gaat nemen.

Vanwege de hoge etmaaltemperaturen is de bladafsplitsing nog wel groot. “Je maakt daardoor te veel komkommers aan, ten opzichte van wat je er af kunt halen in deze tijd van het jaar.” Toch blijft er gewoon om en om gedund worden, om balans in de gewasontwikkeling te houden.

Snuffelpaal

Na een nacht van 17 graden Celsius wordt de temperatuur ’s morgens om 00.30 uur opgetrokken naar 20,5 graden. Om 03.00 uur moet de temperatuur rond de 19 graden uitkomen. Overdag wordt die doorgetrokken naar 21 graden Celsius.

Met de WKK is voldoende CO2 voorhanden. Het doseren gaat gewoon door. “Een dikke 100 tot 120 kuub per hectare kunnen we geven. Al gaan we in deze periode niet meer naar die extreem hoge ppm-waardes toe.” Als straks de schermen langer dicht blijven, gaat hij met de ’snuffelpaal’ weer controleren of er niet te veel schadelijke bijgassen meekomen.

Belichting aan

Tielemans is al enkele weken aan het belichten. De lampen gaan rond 03.00 uur aan. Overdag gaan ze boven de 350 Watt instraling weer uit. “Met die warme nachten is het afschermen tegen lichtuitstoot wel een probleem. Zeker binnen milieukeur mogen wij slechts 5% kieren. Dat is voor deze nachten van 16 graden te weinig. Het gewas wordt dan eigenlijk te warm. Maar je moet het accepteren. Je kunt het niet compenseren met minder buis. Je hebt toch een minimumbuis nodig, anders komt het niet goed met de warmteverdeling in de kas.”

Cherry-tomaten

Buiten de kas met de belichte hogedraadteelt is de rest van de komkommerteelten tijdelijk verruild voor cherrytomaten. Daarvoor zijn de gewasdraden omhoog gehaald. “We hebben het druk met opschonen en trosdunnen, want je zit met veel stengels per vierkante meter. Maar deze week (week 38) komen we rond, en zitten we weer mooi in het gareel.” In een van die afdelingen wordt alweer 2 tot 3 weken geplukt. Er is een afdeling cherries met een herfstteelt die voor Kerst weer leeg moet zijn. Een andere afdeling is net voorzien van 13.000 lux zware belichting, om daar de teelt de hele winter door te trekken tot Pasen. “Daarna gaan er tot begin september weer hogedraadkomkommers in.” Het is nog even kijken of die tijd dan economisch niet te kort is voor een hogedraadteelt.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin