teeltgeluid

‘Tussenplanten is een uitkomst voor jonge komkommerplant’

De teeltwisseling naar de derde teelt viel bij Arthur van Geest in Tinte in de heetste periode van het jaar, maar is zonder problemen verlopen.

“Met tussenplanten zorg je voor schaduw en klimaat voor de jonge planten.” Door iedere week een kwart van het gewas te slopen, duurde de teelwisseling 3 weken. De eerste helft van het bedrijf van 3,5 hectare is op 10 juli geplant en de andere helft een week later. Het oude gewas is steeds 12 dagen na het planten weggehaald. “Voor de prijzen hoefden we geen gewas aan te houden, maar voor het jonge gewas was het een uitkomst. We hebben geen Pythium of andere wortelproblemen gezien. En het groeit onwijs snel. We hebben alle vruchtbeginsels aangehouden. Door de warmte staan er alleen maar enkele stammers en door de schaduw is de stengel wat gerekter dan anders waardoor er 14 mooie stamvruchten tot aan de draad zijn aangemaakt.” Het ras is deze teelt volledig Lausanne. “In de tweede teelt was hij in kwaliteit beter dan Uniformico, vooral door de vruchtlengte. En Lausanne gaf toch 3 komkommers per meter meer.”

Week met 10 mooie stammers per vierkante meter

De eerste tussenplanters zijn op 28 juli in productie gekomen. Eind vorige week waren de stamvruchten eraf. “We snijden deze week zeker 10 stuks per vierkante meter van prachtige kwaliteit”, zei hij vorige week. “We hebben ruim 70% 40‘ers en 20% 35‘ers. Ik stuur de oogstploeg aan op 380 gram. Gelukkig is de ploeg werknemers weer redelijk compleet.” Hij gaat 6 keer per week rond met oogsten. “Met die hitte konden we meestal om 13:00 uur stoppen met snijden en om 14:00 uur met sorteren. En de scholieren kunnen mooi hand-en-spandiensten doen, zoals het ophalen van plantstokjes, het ophangen van zakjes natuurlijke vijanden of inpakken van komkommers.”

Zonder vrucht dunnen kwamen er 14 mooie stamkomkommers aan de plant van de derde teelt. - Foto: Arthur van Geest
Zonder vrucht dunnen kwamen er 14 mooie stamkomkommers aan de plant van de derde teelt. - Foto: Arthur van Geest

Rank wat chlorotisch

Het kasklimaat is hem ondanks de hitte meegevallen. “Soms komt er hier in de middag een zeewindje langs en de meeste nachten koelt het nog redelijk af naar 18 graden. Maar op donderdag 26 juli noteerden we toch een etmaaltemperatuur in de kas van 27 graden.” Die extreme hitte is ook terug te zien in het gewas. “De rank is wat chlorotisch geworden. De eerste 2 vruchten op de rank zullen wel goed doorgaan maar daarna verwacht ik wel een dipje.”

‘De omgekeerde osmose draait al continu sinds april. Maar de laatste weken gaat er elke dag 100 kuub water meer uit dan erin komt’

Na-cijfer opgelopen

De watervoorziening is nog niet echt krap. Het bassin is nog voor 40% gevuld. “De omgekeerde osmose draait al continu sinds april. Maar de laatste weken gaat er elke dag 100 kuub water meer uit dan erin komt. Van 8:15 tot 20.30 uur staat de watergeefunit aan. En om 1.30 volgt nog een nachtbeurt. Per etmaal wordt 3 maal de stralingssom in milliliters gegeven. Het natriumgehalte is inmiddels opgelopen naar 8 mmol. “Je ziet het niet aan het gewas, maar ik zal blij zijn als we regen krijgen en de omgekeerde osmose teruggeschroefd kan worden.”

Veel swirskii ingezet

Qua plaagbestrijding zet hij weer vol in op natuurlijke vijanden. “De plagen gaan harder met dat hete weer.” Op iedere 5 planten komen 3 zakjes met swirskii-roofmijten te hangen, tegen trips. “De akkerbouwers in de buurt waren aan het oogsten. Dan weet je dat je heel veel trips binnen krijgt.” Tegen wittevlieg zijn op 3,5 hectare 2 keer kaartjes met 100.000 Erethmocerus-poppen ingebracht. Maar tegen spint hoefde hij weinig tea doen. “De Phytoseiulus is van het oude gewas naar het jonge overgelopen.” Qua schimmelziekten vraagt meeldauw de nodige aandacht. “Gelukkig hebben we nu Takuni, een nieuw middel uit een andere chemische groep. Dat wisselen we nu na twee weken af met een keer Rocket of een ander langer bestaand middel.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.