Doorgaan naar artikel

‘Extra dicht geplant voor belichte najaarsteelt komkommer’

De tweede hogedraadteelt bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel is vorige week in productie gekomen. “We hebben de komkommers extra dicht geplant, omdat we ze in het najaar gaan belichten”, zegt teeltverantwoordelijke Jan Biemans.

Op 5 juli is de hogedraadteelt geplant: 3 hectare van het ras Lausanna met om en om matten met 3 of 4 duopotten, waardoor er 2,6 planten per m2 staan. “We hebben geen getopte planten gepoot, omdat deze planten nog heel wat voor de boeg hebben”, zegt Biemans. Als het goed is, komen er 120 tot 130 stuks per m2 af tot half november.”

Vanaf september gaat de belichtingsinstallatie (95 µmol/m2/sec SONT) steeds vaker aan. “We hebben via Kompany afspraken met een supermarktketen voor een rechtstreekse levering. Die keten wil gesealde komkommers met Milieukeur-label en wij kunnen die leveren. Het sealen doen we ook zelf.” Door de belichting kunnen hogere plantdichtheden worden aangehouden. “En je kunt ook betere kwaliteit garanderen.”

‘Vanwege de hitte hebben we 1 man extra voor het bladplukken en we beginnen de dag extra vroeg’

Na 17 dagen snijden

De start van deze hogedraadteelt is goed verlopen, ondanks het hete weer. “We hebben geen Pythium gehad en de vruchten komen er goed aan. Na 17 dagen konden we gaan snijden.” De plant maakt per week 8 bladeren aan en per vierkante meter komen er wekelijks 10 vruchten bij, om en om een per bladoksel. “Tot nu toe hebben we geen abortie gezien”, zegt Biemans. Tijdens het clippen wordt een blaadje per plant weggehaald. Beneden blad weghalen is nog niet nodig. “De LAI is pas 1,8. Als de kop aan de draad op 4 meter hoogte is, gaan we onderin ook bladplukken, want anders moeten we ze van de grond gaan rapen”, zei Biemans halverwege vorige week. Het werk op de hoge kar is bij de hitte behoorlijk zwaar. “We hebben er 1 man bijgezet en beginnen de dag extra vroeg.”

Rassenproef

Tussen het ras Lausanna heeft Biemans als proef 2 andere rassen staan: het hogedraadras Uniformico (Rijk Zwaan) en het traditionele ras Sumapol (Enza). “Als Lausanna uit balans raakt, worden de komkommers al gauw te lang. Uniformico schijnt korter te blijven. Dat is extra belangrijk omdat we inpakrobots gebruiken. Sumapol is sterk enkelbloemig. Het scheelt een hoop arbeid als je niet meer hoeft te vrucht dunnen.”

Buis erin voor CO2

Qua klimaatinstellingen is er weinig te doen. De ramen stonden vorige week dag en nacht wagenwijd open. Omdat de planten op teeltgoten staan, durft Biemans de buizen in de vroege ochtend (vanaf 3.00 uur) op te stoken tot 50 graden. Zo wordt het gewas geactiveerd en krijgt hij de warmtebuffer zo veel mogelijk leeg. Zodra de kastemperatuur boven 22 graden komt, stopt de warmtelevering uit de wkk. Er is tot nu toe voldoende ruimte om dagelijks 10 uur CO2 te doseren op een niveau van 130 kilo per hectare per uur. “In de hogedraadteelt komt de CO2-concentratie uit rond 440 ppm, in de traditionele teelt op 500 ppm.”

Spint bestrijden met Nissorun en roofmijten

Qua gewasbescherming is het vooral spint die aandacht vraagt. Er zit nog niet veel, maar de infectie neemt snel toe. “We hebben in het begin meteen een keer bestreden met Nissorun en vervolgens zijn de roofmijten A. andersoni en montdorensis uitgezet. We strooien ze om de 2 à 3 weken uit samen met voedsel. In de hogedraadteelt is spint een stuk lastiger te bestrijden dan in de traditionele teelt.”

De spint houdt van het schrale microklimaat in de kop van de plant, terwijl de natuurlijke vijanden liever tussen het gewas blijven. Bovendien wordt het onderste blad verwijderd waar nog eieren van de nuttige insecten op kunnen zitten. “We zouden af moeten van het bladknippen. Dat kost alleen maar geld.”

Bloemen plukken reduceert kans op Mycospaerella

Ook het plukken van de bloemen kost extra arbeid, maar is wel een maatregel die de kans op Mycospaerella flink verlaagt. “We doen dit in een aparte werkgang, 2 tot 3 dagen na het clippen, zakken en dieven. De arbeidskosten vallen mee, want nu hoef je het bloempje tijdens het oogsten niet meer te verwijderen.”

Bloemen spuiten met Rocket

In de traditionele teelt wordt Mycos bestreden door tot het koppen van de plant de bloemen te spuiten met Rocket. Tot die eerste periode kan de worteldruk in de stamvruchten zo hoog oplopen dat de plant het vocht wegdrukt in het vruchtbeginsel. “Je hoeft dan niet het hele gewas te spuiten. Met 2 doppen open raak je alle bloemen.”

Lampen ophangen

In een van de twee traditionele teelten (3 hectare) worden op dit moment draden getrokken voor verduisteringsdoek en stroomdraden voor belichting. “We gaan daar in september troscherrytomaten telen voor een vaste klant, ongeveer tot Pasen. Daarna komt er weer een hogedraadteelt komkommers.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin