teeltgeluid

‘Tandje bijzetten met gewaswerk’

Op de locatie van VGT in het Zeeuwse Westdorpe staan sterke paprikagewassen.

Koen Neyens: “Er is best veel groei gekomen. Onder andere doordat we veel hebben moeten schermen vanwege veel instraling, om geen verbranding op de vruchten te krijgen. De laatste periode hebben we dag na dag veel licht.”

‘Als je eenmaal achterloopt, wordt het steeds moeilijker om het in te halen’

Die extra gewasgroei uit zich ook in extra gewaswerk. “Afgelopen weken hebben we daardoor extra mensen in moeten zetten. We hebben er een tandje bij moeten zetten, om te zorgen dat we op schema blijven. Want als je eenmaal achterloopt, wordt het steeds moeilijker om het in te halen.”

Er wordt verder frequent geoogst, om de vruchtkwaliteit te blijven garanderen. De vruchten zijn grof. “We komen uit een periode met een goed, maar geen super hoog vruchtbehang. Dan krijg je makkelijker grove vruchten. En we hebben met de rode Redline en de gele Allrounder natuurlijk ook rassen die van zichzelf al grof zijn.”

Organisatie en onderhoud

Het is nu een vrij stabiele periode. “Je blijft je focus houden op klimaat, maar heel veel invloed heb je daar nu niet meer op, met deze temperaturen. De natuur heeft het overgenomen. De organisatie en goed onderhoud van de technische apparatuur vragen nu veel aandacht, zodat je bijvoorbeeld altijd voldoende water kunt blijven geven.”

Bij dat voldoende water geven wordt goed gekeken naar de start- en stoptijden. “Zodat er na de laatste beurt niet te veel Joules meer zijn. En je toch weer 6 tot 8% kunt interen. Bij de vierde of vijfde beurt op de dag proberen we dan weer goed drain te realiseren, om alles weer gelijk te trekken in de matten.”

‘Over een paar weken kun je een omslag verwachten’

Waar nu alles gericht is op voldoende water geven, zal er over een paar weken weer wat voorzichtiger gereageerd gaan worden. “Over een paar weken kun je een omslag verwachten. Dan moet je er weer rekening mee gaan houden om op tijd te stoppen met water geven, om de wortels gezond te houden in het najaar.”

Zo koel mogelijk houden

Vanaf een paar uur voor zonop wordt er opgestookt, om met zonop op de dagtemperatuur van 21 graden te zijn, zodat natslaan van het gewas wordt voorkomen. Daarna wordt geprobeerd om het met luchten nog zo koel mogelijk te houden. “Maar als je met die warmte het schermdoek dicht moet trekken tegen veel instraling, dan maakt het voor de kastemperatuur niet veel meer uit wat je nog aan instellingen hebt staan. Je kunt invullen wat je wilt, maar het resultaat komt toch op hetzelfde neer.”

Spint lastig

Bij de plaagbeheersing is de spintbestrijding het lastigste. “We hebben best veel Phytoseiulus in moeten zetten om spint onder controle te houden. De ergste periode van spintdruk zou nu in principe voorbij moeten zijn, maar door het langdurig warme weer blijft die spintdruk hoger. Als het straks vochtiger gaat worden, weet Phytoseiulus makkelijker de overhand te krijgen.”

Luis moet goed in de gaten gehouden worden, maar tot nu toe valt ook die plaag nog biologisch onder controle te houden.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.