teeltgeluid

‘Alle matten bovenop opengesneden’

“De planten van Foundation staan goed in balans bij Tomato Master in Deinze, al hadden de vruchten iets grover mogen zijn van Tom Vlaemynck.

“We hebben 2 maanden te weinig CO2 kunnen geven, doordat de WKK in onderhoud heeft gelegen. Daardoor zien we nu wel dat de tomaten iets fijner zijn.” Het vruchtgewicht ligt op ongeveer 130 gram.

Bij de trossen die in week 25 worden geoogst, is er verder hier en daar sprake van wat miszetting. Dit als gevolg van de eerste warme periode die werd gevolgd door donker weer. “We oogsten zoveel mogelijk op 5 of 6 vruchten, maar af en toe moeten we er een niet voldoende uitgegroeide vrucht afknippen.”

Gelijkmatigheid gewas

Bij de Sevance gaat de ontwikkeling goed. Het gewas staat goed in balans en de tomaten zijn daar nog wel redelijk grof. “Er komt daar iets meer licht in de kas. En misschien hebben de planten daar toch net iets meer CO2 gehad. Want je weet nooit of de verdeling van de CO2 over de kassen wel helemaal gelijkmatig is.”

‘Als de WKK straks weer aan gaat, hopen we dat het gewas weer gelijkmatiger wordt’

Dat er alleen een beperkte hoeveelheid CO2 van de ketel beschikbaar is, uit zich wel in de gelijkmatigheid van het gewas. “Bij sommige planten is een extra stengel aangehouden, bij andere niet. Het verschil daartussen zie je nu groter worden. Als de WKK straks weer aan gaat, hopen we dat het gewas weer gelijkmatiger wordt.”

Snoeien op 5 vruchten

De Sevance blijft op 6 vruchten per tros gesnoeid worden. “Bij Foundation gaan we beginnen om op 5 te snoeien, om in augustus geen puntvruchten te krijgen.” Een afdeling met een San Marzano-type vertoont een heel klein beetje neusrot. “Het valt mee, maar door afwisselend donkerder weer en dan ineens weer fel zonnige dagen, zie je toch op zo’n 2 tomaatjes per plant wat neusrot.”

Koel houden

Overdag wordt 19 graden Celsius aangehouden, met een lichtverhoging van 2 tot 3 graden. Die verhoging zal binnenkort wel uit de instellingen gehaald worden. Tot nu is het gelukt om het 22 tot 23 graden in de kas te houden. Verder de zomer in zal dat lastiger gaan worden.

In de nacht staat 16 graden Celsius ingesteld. Voorafgaand een voornacht van 14 graden, die afhankelijk van de buitentemperatuur tot middernacht of tot 2.00 uur wordt aangehouden.

Lichtverlaging

Bij het watergeven zit de EC-gift standaard op 3, met een lichtverlaging van 0,4. “Dat staat al een maand zo ingesteld en dat loopt goed. Als ik weet dat het zonnig gaat worden, komt die lichtverlaging er vanaf de derde druppelbeurt in. Dat gaat door tot 15.00 uur, zodat er 5 tot 6 beurten met een lagere EC wordt gedruppeld.” Met de instellingen lukt het om de EC in de mat vrij stabiel tussen de 4,5 en 5 te houden.

‘Als de matten natter worden, speelt Phytophthora altijd weer op. Daarom hebben we alle matten van boven opengesneden, zodat ze beter kunnen verdampen’

Matten open snijden

Plagen zijn goed onder controle. “Geen wittevlieg, geen rode spint. Het is heel rustig.” Datzelfde geldt voor de galmijt, die vorig jaar flink opspeelde. Er wordt nu om de 2 weken een bespuiting met zwavel uitgevoerd. 2 kleine haardplekjes zijn 7 keer achter elkaar gespoten, om verspreiding tegen te gaan. Daar is de galmijt nu verdwenen.

Bij de ziektes is Phytophthora altijd een bedreiging, waarbij het aantal toegestane correctiemiddelen in België nog kleiner is dan in Nederland. “Als de matten natter worden, speelt Phytophthora altijd weer op. Daarom hebben we alle matten van boven opengesneden, zodat ze beter kunnen verdampen. Dat levert wel resultaat op.”

Nieuwbouw

Naast de teelt kost de begeleiding van 5,7 hectare nieuwbouw veel uren. “Dat vraagt toch wel driekwart van je tijd.” Tot nu toe loopt de uitvoering redelijk goed. Er is nu veel voorbereidend werk gedaan in de grond. Binnenkort gaat de daadwerkelijke bouw van de kas zelf beginnen.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.