teeltgeluid

‘Overgang naar rank zonder oogstdip’

Op 10 en 18 april is er bij Arthur van Geest in Tinte op 3,5 hectare Lausanne en Uniformico geplant.

De weersomstandigheden waren toen ideaal voor het tussenplanten. De Uniformico stond vorig jaar in een proef, en is nu uitgebreid naar 1,5 hectare. “De kwaliteit is nog iets beter dan Lausanne, hij houdt de vruchten iets makkelijker vast, en het gemiddeld vruchtgewicht is ietsje lager. Half-half 35ers en 40ers. Die echte zware vruchten worden toch niet echt meer betaald.” In de komende teelt vanaf 19 juli zal er wel weer volledig Lausanne komen te staan, vanwege wat extra groeikracht naar de herfst toe en een beetje voor de grofheid van de vruchten.

Nauwelijks overgangsdip

Het gewas kon de meegemaakte warme omstandigheden goed aan. Er zijn 13 stamvruchten aangehouden. Met een dubbel stamvruchtje bovenin en een vlotte overgang naar de rank, was er niet of nauwelijks een overgangsdipje in de productie waar te nemen. In week 23 en 24 is wel een lichte productiedaling te merken, vanwege het voorafgaande hele warme weer. “Er zullen deze week (week 24) 6,5 komkommers af komen. Daarvoor zat de productie al 5 weken op rij op de 9 vruchten per vierkante meter per week. De kwaliteit is goed. De vruchten zijn best lang, waar ze tijdens het tussenplanten juist wat aan de kortere kant waren.”

Aan gewaswerk worden twee stambladeren bovenin weggehaald, en worden de ranken naar beneden gehaald.

Voldoende voeding geven

Er staat een voornacht van 18 graden ingesteld en een nanacht van 19 graden. Overdag 20,5 graden, waar direct daar bovenop gelucht wordt. In de middag mag het luchten naar de 22 graden gaan.

Bij het watergeven wordt geprobeerd 35% drain te realiseren, wat ook lukt. “Je moet de laatste dagen best wat voeding geven om de EC op 3 te houden.”

Spint onder controle

De plaagbeheersing verloopt goed. Eerder had het gewas wel even wat last van spint. De correctie op de halve tuin, met Floramite, heeft goed geholpen. Spint is weer goed onder controle. In week 24 is de eerste wittevlieg gevonden.

Dampschade

De eerste verliep wat minder voorspoedig dan de huidige. “Dat is niet helemaal vanzelf gegaan. We hebben wat schade gehad van het schoonmaken van de kas. Door dampwerking onder het AC-folie van de schoonmaakmiddelen hadden we hele korte komkommers. Dat heeft wat productie gekost. Maar deze tweede teelt verloopt weer buitengewoon.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.