Doorgaan naar artikel

‘Komkommerplanten met paar vruchten afstoting’

In de hogedraadteelt bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel is in week 21 voor het laatst belicht.

Ook in de periode daarvoor waren de belichtingsuren al beperkt tot ’s morgens van 5.00 tot 10.00 uur. Teeltman Jan Biemans: “Het werd gewoon te warm.” De hoeveelheid licht van buiten is nu ook net voldoende. “Al is het ’s morgens ‘wakker kunnen maken’ van de komkommerplanten met de belichting niet verkeerd.”

Niet schermen

Ondanks de zomerse temperaturen is er bewust niet geschermd tegen felle instraling. “Dat bevalt goed. De lucht bevat toch nog redelijk vocht. We hebben het idee dat je met schermen te veel gaat oppotten. Ik heb het gevoel dat het dan nog warmer zou worden in de kas.”

Met oog op het risico op virusbesmetting gaat de dakberegening zo min mogelijk aan. ”Ik geef ook de voorkeur aan een zo laag mogelijke temperatuur boven meer vocht binnenhouden. Een te hoge temperatuur is funest, en veroorzaakt meer vruchtafstoting.”

CO2 doseren

Er staan temperaturen van 16 en 19 graden ingesteld, maar vanwege de warme buitenomstandigheden wordt dat toch niet gehaald. Begin week 22 wordt een etmaaltemperatuur van 24,9 graden geregistreerd en is het in de kas boven de 30 graden.

Bij zulke temperaturen kan de plant weinig meer met extra aanbod van CO2. Bij minder warm weer wordt in de avond ook niet te lang doorgegaan met CO2 doseren. De ‘snuffelpalen’ geven aan dat de NOx dan ineens kan oplopen als er met de luchtramen wordt geknepen.

Alert op rupsjes

Wat betreft ziektes was meeldauw even een probleem, maar die schimmel is nu weer onder controle. Aan plagen is her en der een luisje te vinden. Verder wat kleine rupsjes. “Daar moet je wel alert op zijn. Die rupsjes gaan, zeker in een hogedraadteelt, ook op de komkommers zitten. Die kun je dan weggooien.”

Planten wisselend belast

Tot nu toe is steeds om en om gedund. “Maar het ras Topspin valt me een beetje tegen qua vruchtafstoting. Dat gebeurt ook nog eens ongelijkmatig. Door die wisselvalligheid zie je planten waar alle vruchten goed worden en andere planten waar een paar afstotingen achter elkaar komen. Je wilt toch 8 tot 9 komkommers per week blijven oogsten en niet dat de plant uit evenwicht raakt. Daarom willen we een setje laten zitten, om de geaborteerde vruchten te compenseren.”

Planten selectief extra belasten, op grond van de huidige verschillen in plantbelasting, is niet praktisch doenbaar. Daardoor zullen ook planten met voldoende vruchten belast worden met een extra komkommer. “Maar het is makkelijker om er een vrucht als 30‘er jong af te snijden bij een plant met een te hoge plantbelasting, dan om een plant die in de groei schiet terug in balans te brengen.”

Bloemen plukken

Om Mycosphaerella te voorkomen, is een proef gedaan met bloempjes plukken. “Op grond daarvan hebben we besloten om volgend jaar standaard te beginnen met bloemplukken. Dat bloemetje moet er toch af, dus bij het oogsten hoef je dat niet meer te doen. Dan bespaart het tijd.”

Het was ook even zoeken naar de juiste tijd van bloempjes plukken. “Je moet het niet samen met het clippen doen. Dan is het bloempje nog te klein en wordt de kans op abortie van het vruchtje te groot. 4 dagen wachten is te lang. Dan heb je alsnog kans op infectie met Mycosphaerella. Dus 2 of 3 dagen na het clippen moet het gebeuren.”

Warme teeltwisseling

In een kas met een traditionele teelt vindt in week 23 een teeltwisseling plaats. Op één locatie gebeurt dat al begin week 22. Geen fijne klus onder de hete weersomstandigheden. “Dat zal wel pizza’s halen worden en vanavond doorwerken.”

Eigenlijk stonden de werkzaamheden voor ietsje later gepland. Vanwege een opgegeven omslag naar onweersachtig weer, wilde Biemans de planten echter niet langer dicht opeen bij de plantenkweker laten staan.

Op één locatie is wat virus gevonden en zal de virusresistente E23L.2336 geplant worden. Op de andere locatie komt het ras Sumapol te staan.

De afgelopen teelt is goed verlopen, al viel de productie op een van de locaties wat tegen. “Proloog stoot normaal vruchtjes vrij makkelijk af onder lastiger omstandigheden. Maar daar hield hij ze vast. Daardoor hield het allemaal een beetje op en had je meer rommel erbij. Onbalans is nooit goed.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin