teeltgeluid

‘Grote kier bij instraling wegschermen’

Het paprikagewas bij Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn staat er halverwege week 24 goed bij.

Vanwege veel kleine vruchtjes bovenin is besloten de instraling weg te schermen bij heel zonnig weer. Izaäk van der Lelij: “We houden wel een grote kier aan, zodat de planten blijven werken, en je het vocht en de warmte goed kwijt kunt. Daarmee help je het gewas toch een beetje.” Die kier-strook heeft niet geleid tot brandplekjes op de schouders van de vruchten. “De zon draait toch ook om die kier heen.”

Achterstand

“De vruchten zijn goed van kwaliteit en lekker op gewicht. De productie ligt nog wel iets achter op vorig jaar, als gevolg van het gat dat gevallen is in het koude voorjaar, en met het mooie weer daarna nog niet gecompenseerd is. Vorig jaar was verder ook een mooi jaar, dus ik zie nog niet direct waar we die achterstand nog terug kunnen gaan pakken.”

“In week 23 zijn we wat meer gaan snijden, doordat de plantbelasting wat lager is geworden. Vanwege de warme periode had het gewas wat moeite met zetten, maar nu zie je wat zetting terug komen.”

Voeding lichtafhankelijk

De klimaatinstellingen staan nog steeds hetzelfde als eerder in de winterperiode. Een dagtemperatuur van 21 graden Celsius, en een voornacht van 16 graden waarvan de lengte afhankelijk is van de temperatuur overdag. Meestal duurt die voornacht tussen de 3 en 5 uur lang. Na de voornacht loopt de temperatuur in een mooie schuine lijn weer omhoog richting de dagtemperatuur. Op de middag wordt gelucht naar 26 of 27 graden. “Voor zover we daar nog invloed op hebben.”

Bij de watergift wordt 3 keer de instraling aan water gegeven. Halverwege week 24 wordt er 2,5 tot 2,6 EC aan voeding meegegeven, maar lichtafhankelijk kan dat met scherper weer naar bijvoorbeeld 2,2 verlaagd worden.

Weinig rupsen

De biologie weet in een goede balans te blijven met de plagen. Ook de hoeveelheid rupsen is beperkt. “Dat valt me reuze mee. Ik denk dat het ook door het vrij koude voorjaar komt dat we nog weinig last hebben van vlindertjes en motjes.”

Vruchten rapen

Aan gewaswerk worden de standaard rondjes gemaakt met toppen en indraaien. “Over een paar weken, als het wat rustiger met oogsten wordt, gaan we vruchten rapen en onkruidjes weghalen. Zodat de ziektedruk laag blijft. Als je van lopend oogsten naar op de kar snijden gaat, krijg je toch dat er wat meer van de plant valt.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.