teeltgeluid

‘Volgende keer paprikavrucht dunnen en overkill aan beestjes erin’

“De ontwikkeling van vrijwel alle gewassen is goed en de prijs is oké, dus ik ben zeer positief over het seizoen tot nu toe”, zegt teeltchef Wim van Marrewijk bij biologische Kwekerij Frank de Koning (Voorne-Putten) vanuit China.

Van Marrewijk is in China om de opzet van een biologisch teeltbedrijf naar Europese maatstaven te begeleiden. Maar zelfs op die afstand heeft hij nog een scherp beeld van de stand van vruchtgroentegewassen op 4 vestigingen van samen 14,5 hectare.

“Aubergine produceert goed, de plaagdruk is goed onder controle. Tomaat heeft op beide locaties een sterk gewas met een goede productie en ontwikkeling. In die donkere periode zat er wat Botrytis in, maar dat blad is nu allemaal van de plant af. Omdat we steeds makkelijker luchten, zal het voorlopig geen probleem meer zijn.”

Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

De tomatengewassen (26 rassen) staan over het algemeen goed in balans en hebben geen noemenswaardige problemen met ziekten en plagen. Bij 3 rassen snacktomaten was de zetting zo uitbundig dat de trossen zijn gepunt. “Zo voorkomen we dat we in week 22 tot 25 een productie-explosie krijgen en zorgen we dat de gewassen sterker door de zomer komen, zodat ze in het najaar nog lang meegaan.”

Eerste zetsel in 1 week eraf

Bij de paprika en puntpaprika zijn de eerste zetsels er allemaal af. “Bij de puntpaprika was dat in een week tijd, tijdens die korte warme periode. Gelukkig konden we ze goed kwijt, maar het was wel even billenknijpen.” Op 1 van de 2 tuinen met paprika is het gewas door de massale zetting uit balans geraakt. Pas in week 17 ging het weer groeien. “Op de andere tuin was er al weer zetting tijdens het doorkleuren.”

Gekoelde planten

De eerste komkommerteelt op een locatie is op 8 mei geruimd. Op de nieuwe locatie, die tot 23 april in omschakeling was, zijn precies op die dag komkommers geplant en 2 dagen later paprika (beide 1,5 hectare). “Dat was nog wel even spannend. Omdat de planten zich snel ontwikkelden hadden we SKAL gevraagd of we voor dat hete weekend konden planten, maar we kregen geen toestemming. De plantenkweker heeft een geweldige prestatie geleverd door ze zo koel mogelijk te houden. Het waren nog mooie planten, maar het had niet langer warm moeten blijven.”

Kritische grens gezien

Qua gewasbescherming is het alleen bij paprika spannend geweest. “Vanaf het begin heeft de perzikluis gesluimerd en is dat ineens massaal toegenomen. Het heeft geen zetsel gekost, maar we hebben wel de kritische grens gezien. Het eerste zetsel was te groot, waardoor de plant stil kwam te staan en de bladluis toe kon slaan. Hier zie je het belang van geleidelijke zetting. Volgende keer gaan we vrucht dunnen en een flinke overkill aan natuurlijke vijanden inzetten.” De ontwikkeling van de biologie liep ook moeizaam dit voorjaar. “Door de kou en lage luchtvochtigheid kwam Aphidoletes moeizaam op gang en ontwikkelden de lieveheersbeestjes zich maar langzaam. Uiteindelijk hebben de zweefvliegen veel werk verzet. Maar daarbij moet je weer uitkijken dat er geen poppen onder de kronen van de paprika’s achterblijven.” Vlees tussen de groente wordt door de afnemers niet gewaardeerd.

Hardheid in gewas brengen

Voor het kasklimaat komen nu gemakkelijker tijden aan. “Door de hogere temperaturen kunnen we meer met tegenlucht werken en vocht afvoeren. Dan kunnen we tegelijkertijd de etmaaltemperaturen halen en voldoende hardheid in het gewas brengen.” Verder richt hij zich op het stimuleren van de bodemactiviteit en het weerbaar houden van het gewas. “We kijken bijvoorbeeld of de plant voldoende silicium opneemt. Een weerbaar gewas is de beste garantie voor een succesvolle teelt.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.