Doorgaan naar artikel

‘Verzekeraars over noodweer: code oranje’

Meer en hevig noodweer: de trend heeft gevolgen voor de voorwaarden en premies van verzekeringen.

Verzekeraars hebben code Oranje afgekondigd. Het noodweer rondom Venlo op 29 april bevestigt nogmaals een verandering in klimaat. Het aantal hevige lokale (hagel)buien, windhozen en stormen stijgt, met grote schades tot gevolg. De trend heeft onmiskenbaar gevolgen; in voorwaarden én in premie. De Nederlandsche Bank hitte hier vorige maand al op. Aan welke knoppen kan de (glas)tuinder straks nog draaien?

Schade

De beelden spreken voor zich: kapotte ruiten, hangend glas, scherven en splinters. De schade in Venlo als gevolg van een fikse hagelbui beloopt in de tientallen miljoenen euro’s. 12 bedrijven met in totaal 60 hectare glas zijn ernstig getroffen. Tenminste 4 kassen met tomaten, aardbeien, sla en kruiden worden helemaal geruimd.

Een déjà vu met Someren in 2016 doemt op, al was het daar een waar Armageddon. De recente geschiedenis kent meer noodweer: hagel in de Bommelerwaard (2015), windhozen in het Westland (2017), westerstorm in West-Brabant( januari 2018). Telkens met forse schades.

Nieuwe eisen bij nieuwbouw en reparatie

Het is logisch dat verzekeraars de balans opmaken. Marktleider Interpolis riep al in januari en februari taxateurs en glastuinders bijeen. Hoe moet het nieuwe risico weerslag krijgen in het beleid? Voor de hand ligt premieverhoging, maar dit sluit niet altijd aan op de praktijk. Ofwel, je wilt jezelf ook niet uit de markt prijzen.

Wat zijn wel mogelijkheden? Installatie van gehard glas. Verzekeraars én ook banken stellen bij nieuwbouw en reparatie gehard glas als eis. Niet voor niks, zo blijkt. Bij Kwekerij Rijnland in Venlo bleef het gehard glas boven de gangpaden in tact!

Het is ondoenlijk om direct alle vlakglas te vervangen. Een methode om dit glas te versterken, is nog niet praktijkrijp. Tuinders zouden glasschade sneller kunnen herstellen om de gevolgschade te beperken. Een database met glasvoorraden kan daarbij helpen. Extra constructie-eisen en verbeterd onderhoud zijn eveneens knoppen om aan te draaien. De vernieuwde GMO-regeling geeft oogstverzekeringen meer ruimte.

Hoe dan ook, het afdekken van risico’s kost de tuinders geld, óók die in de open teelt. De vraag is of de afnemer hier allemaal oog voor heeft. Lees: wil betalen. Ik vrees van niet.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin