Doorgaan naar artikel

‘Productiegaatje duurde slechts een dag’

Bij Wim van den Berg in Bleiswijk is in week 13 tussengeplant met Laureen.

In week 16 is de tweede helft van de winterteelt eruit gegaan. Van den Berg: “Tijdens het omhangen hadden we een behoorlijk warm weekend. We hebben toen alle zeilen moet bijzetten om het gewas te helpen, met daksproeiers en schermen tegen instraling”.

Korte overgang naar rank

De ongeveer 14 tot 15 aangehouden stamvruchten kwamen er in 2 weken tijd vlot vanaf. Aan het eind werden de weersomstandigheden donkerder. “We dachten toen dat we een productiegaatje zouden krijgen bij de overgang naar de ranken, maar vanwege toch opnieuw mooi weer bleef dat beperkt tot slechts een dag.”

Daksproeiers

Bij de klimaatinstellingen wordt een voornacht van 19,5 graden Celsius aangehouden. Bij warm weer is dat nog een half graadje lager. Overdag wordt er behoorlijk gelucht. Boven de 26 of 27 graden Celsius kastemperatuur worden de daksproeiers ingezet. “Zo proberen we het klimaat gelijkmatig te houden. In mei zijn ook de nachten nog wat koel, dus dan lukt het nog wel. Het etmaal kwam op een mooie dag uit op 23 graden.”

Gewas in balans

De EC blijft vrij stabiel. Het gewas staat in balans, dus dan blijft de EC ook makkelijk gelijkmatiger. Met veel instraling komt er een EC-verlaging van een halve punt bij. “Als je een week mooi weer hebt gehad en het slaat om naar donker weer, dan moet je wel opletten met de watergift. Het gewas heeft dan ‘na-dorst’. De opname blijft fors in verhouding tot de verminderde instraling. Het is dan opletten dat je niet te weinig water geeft.”

Botrytis

Met plagen is het heel rustig, al kwam er hier en daar wel een plekje met spint. Bij de ziektes is er wat meer Botrytis dan gewenst. “Achteraf hadden we een week eerder moeten spuiten. Daar hebben we een steekje laten vallen. Je denkt met zulk mooi weer: die Botrytis-plekjes drogen wel weer op. Maar dat valt toch tegen.”

Nieuwe teelt gezaaid

Inmiddels zijn de planten voor de nieuwe teelt al weer gezaaid. Halverwege week 22 wordt er weer tussengeplant. Als ras komt er dan opnieuw Laureen in de kas.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim van den Berg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin