teeltgeluid

‘Alles nodig om vruchten vol te krijgen’

Sterk wisselende weersomstandigheden hebben ook invloed op de gewasontwikkeling van de groene paprika bij Noorland Paprika in IJsselmuiden.

Jan Noorland (bij tijdelijke afwezigheid van broer Ton): “Het is een jaar van uitersten: hollen of stilstaan. Rond Pasen was het heel donker, terwijl het tweede zetsel er vrij vlot aangekomen was. Daardoor hebben we begin april wat groeiachterstand opgelopen. Daarna werd het verschrikkelijk mooi weer, knapte het gewas op en ging het weer volop zetten. Nu is het licht weer uitgegaan. De vruchttemperatuur blijft daardoor achter, wat je ten koste ziet gaan van de uitgroeiduur. Er hangt nu veel jong vrucht aan. Het is niet prettig als je dan net weinig zon hebt. Je ziet dat het gewas dan generatief en minder groeierig staat. Het heeft alles nodig om z’n vruchten vol te krijgen.” De generatieve gewasstand vraagt aan de andere kant bijzonder weinig gewaswerk, zeker in vergelijking met vorig jaar toen het gewas juist vrij vegetatief stond.

Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

Schermen tegen zon

De productie ligt nog voor op vorig jaar. Het is afwachten of dat onder de huidige omstandigheden vol te houden is, al kan het bij een weersomslag naar zonniger omstandigheden weer snel de goede kant op gaan.

In de heetste periode is nog wat geschermd tegen te felle instraling, al is de bedrijfsstrategie om dat zo min mogelijk te doen. “Het gewas moet het zoveel mogelijk zelf doen. Voor de planten was het ook niet nodig, maar we hadden jonge vruchten hangen die wel beschermd moesten worden.”

Minder grove vruchten

De vruchten zijn minder grof dan vorig jaar. “Maar dat was ook onze opzet: meer vruchten met een wat lager gemiddeld vruchtgewicht. Want Frazer is een ras dat van zichzelf al grof is. Daardoor konden de vruchten soms te grof kan worden, wat de uitgroeiduur te lang maakte.”

Actief klimaat houden

Er wordt geprobeerd om een etmaaltemperatuur van 22 graden na te streven op zonnige dagen. Met het donkerdere weer van begin week 18 is dat echter een schrale 21 graden. “Met een minimumbuis proberen we dan wel een actief klimaat te houden, omdat anders de uitgroeiduur nog langer wordt.”

Gewas zichzelf laten koelen

Na een voornacht van 17 graden, om even een rustmoment in te bouwen, wordt de temperatuur weer vlot opgebouwd, om dan in de nacht verder heel langzaam naar de dagtemperatuur van 21 graden toe te gaan werken. In de loop van de dag mag de temperatuur verder doorlopen naar 25 graden.

“We willen niet geforceerd afluchten naar de nachttemperatuur, maar proberen het gewas zichzelf te laten koelen met mooi weer.”

Met donker weer staat de EC standaard op 2,6 ingesteld. Met mooi weer wordt een EC-verlaging naar 2,0 ingebouwd, zodat het accent verschuift van voedingopname naar wateropname.

Consequent uitzetten

De strategie van het consequent wekelijks uitzetten van biologie blijft zijn vruchten afwerpen. Plagen blijven goed beheersbaar. De teelt kwam ook goed door de eerste warme week heen, waar anders makkelijk een explosie van plaaginsecten kan optreden. Er is een enkel luisje te zien, maar er zijn volop natuurlijke vijanden die luis onder controle houden.

Spaanse concurrentie

Een zorgpunt blijft de afzet. “De concurrentie uit Spanje is tot nu toe aanwezig. Daar hebben we enorm veel last van. Als ik in de Aldi loop, en ik zie daar eind april nog Spaans product liggen, dan baart dat mij zorgen. Dat zou niet moeten mogen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.