weblog

1 reactielaatste update:20 apr 2018

‘Trots van de glastuinder ondergraven door CBS’

Maakt het CBS een statistieke uitglijder of zijn er echt minder tuinders die nog beestjes inzetten?

Op dezelfde dag dat ’s avonds op de nationale televisie de glastuinbouw zich van haar voordeligste kant mocht laten zien bij omroep WNL, kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met opmerkelijke cijfers. Nog maar 2 van de 3 glasgroentetelers zouden biologische gewasbescherming inzetten. Dat percentage lag in 2000, 2004 en 2008 nog op 95 tot 100%.

Tuinbouwmannen van stavast op tv

Ach, wat een mannen van stavast in de tv-uitzending ‘Het Fortuin van de Kas’. Kassenbouwer Henk Verbakel van Havecon mocht apetrots vertellen hoeveel voetbalvelden glas hij wel niet in Middenmeer had ‘weggezet’. En in de rest van de wereld nog eens een veelvoud daarvan.

Tuinderszoon Wessel van Paassen in Andijk (maar met toch nog een duidelijk Westlandse tongval) mocht leeglopen over zijn werk als jonge ‘lichtprofessor’, met een tot achter de komma geteste menging van 4 kleuren ledlicht.

Henri Oosthoek en Peter Koppert liepen zeer zelfverzekerd en content door een paprikakas om te vertellen over hoe natuurlijke vijanden sinds alweer een halve eeuw hun werk in de kassen doen. Werk dat vroeger werd gedaan met chemische middelen.
Lees ook: CBS publiceert dalende cijfers biologische plaagbestrijding

Koppert, Biobest en LTO Glaskracht verbaast over CBS-cijfers

Maar dat laatste klopt dus niet volgens CBS. Al in 2012 zag CBS het aantal tuinders dat aangaf ergens in het jaar biologische bestrijding te hebben toegepast, teruglopen. Die trend zette door in 2016.

In reactie op het persbericht van CBS riepen Koppert, Biobest en LTO Glaskracht in koor dat ze níét konden geloven dat er één serieus te nemen professionele glasgroenteteler is te vinden die géén beestjes inzet.

Misschien dat daar de oplossing van dit statistieke raadsel zit: het zijn de niet serieus te nemen telers die het tegenwoordig zonder beestjes doen. Of zijn het telers die er later datzelfde jaar mee ophielden? In 2008 ging alles nog hosanna, maar in 2012 en 2016 zat de tuinbouw midden in of aan het grimmige einde van de economische crisis.

Of is dit een kwestie van een mooi verhaal dat toch echt door de werkelijkheid is ingehaald?

Eén reactie

  • s heuvel

    CBS computer is gehackt!

Of registreer je om te kunnen reageren.