teeltgeluid

laatste update:24 apr 2018

‘Mooi weer welkom voor zetting’

Het paprikagewas van de rode Maldonado bij Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn (Zuid-Holland) staat begin week 16 klaar voor de opgegeven dagen met warm weer.

Izaäk van der Lelij: “De planten hebben een hoge belasting gehad, waardoor het gewas iets schraler staat dan anders. Maar de vruchten van de tweede zetting, die vlak achter de eerste aan kwam, gaan er bijna af. Dus nu hebben we nog mooi weer nodig voor nieuwe zetting.”

Toename plantbelasting

De plantbelasting schommelt nu rond de 30 vruchten per vierkante meter, wat straks toe zal gaan nemen. Over de kwaliteit en grofheid van de paprika’s is van der Lelij tevreden. ”De productie had wel iets regelmatiger gemogen, maar je blijft daarvoor afhankelijk van de buitenomstandigheden.”

Schermgebruik

Elke nacht gaat het schermdoek nog dicht. Met de toegenomen temperatuur is het makkelijker geworden om het meest geschikte moment te bepalen waarop het scherm opengaat. Dat gebeurt tussen de 170 en 200 Watt instraling, afhankelijk van hoe hoog de buitentemperatuur op dat moment is.

Direct aansluitend op de afgelopen kouperiode is het foliescherm verwijderd. “Met die kou was ik blij dat het er nog in lag, maar daarna was ik ook blij dat het er uit kon. “Dat teelt toch prettiger. Zonder folie krijg je toch een mooiere temperatuurverdeling. Je zag de gelijkheid van het gewas terugkomen.”

Schermen tegen zon

Bij de klimaatinstellingen wordt zo’n drie uurtjes 16 graden Celsius aangehouden, waarna de temperatuur in de nacht met een mooie schuine lijn omhoog gaat. Een uur na zonop bereikt die dan de 20 of 21 graden. Al gauw is het vooral de zon die de instellingen bepaalt. In de middag mag de temperatuur oplopen naar 26 tot 27 graden Celsius, afhankelijk van de hoeveelheid instraling en de stand van het gewas.

‘Als het niet nodig is, wil je niet volle bak luchten. We blijven liever op 50 of 60% zitten, vooral om vocht binnen te houden, zodat de plant in topconditie blijft’

Bij een omslag naar echt warme weersomstandigheden wordt gekeken of het nodig is om overdag te schermen tegen felle instraling. “We doen het liever niet. Maar als het kraakhelder is, gaan we de eerste warme dag waarschijnlijk toch schermen. Ik ben nieuwsgierig hoe het gewas zich gaat gedragen. Maar als ik kijk hoe het reageert op de huidige instralingen van 2.000 en 2.200 Joules, dan verwacht ik dat de wortels zo sterk zijn dat de planten het warme weer wel aan zullen kunnen.”

Vocht binnen houden

Met hoge buitentemperaturen wordt het per dag spelen met de luchtramen. “Als het niet nodig is, wil je niet volle bak luchten. We blijven liever op 50 of 60% zitten, vooral om vocht binnen te houden, zodat de plant in topconditie blijft. Als die eenmaal goed gezet is, dan loopt het verder wel weer.”

Stabiele EC

Qua watergift wordt 2,5 tot 3x de instraling gedruppeld. De EC in de mat ligt vrij stabiel rond de 3 mS/cm. “Als het wat warmer wordt, kijken we of de drain-EC niet op gaat lopen. Anders mag de EC wat lager worden, om de planten voldoende water te blijven geven.”

Plagen via luchtramen

Nu de luchtramen meer open staan, zijn de eerste luisjes, tripsjes en spintjes te vinden. De op tijd ingebrachte biologie weet de plagen echter nog prima onder controle te houden. Het is nu wachten tot ook het eerste rupsje waargenomen wordt. Als dat het geval is, zal vrij snel daarna een preventieve correctie toegepast gaan worden.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.